Το 2010 ο Ηρακλής Ψαχνών κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα  στον έβδομο όμιλο της Δ΄ Εθνικής και ν΄ ανέβει στην Γ΄ Εθνική, στο ξεκίνημα της σπουδαίας πορείας των τελευταίων ετών που πραγματοποίησε. Την επόμενη χρονιά πήρε την τρίτη θέση στον νότιο όμιλο της τρίτης εθνικής κατηγορίας και το δικαίωμα να διεκδικήσει την άνοδο στην Β΄ Εθνική μέσω μπαράζ, που τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν (εξαιτίας του σκανδάλου στημένων αγώνων που αφορούσαν ομάδες των από πάνω κατηγοριών που…΄΄άδειασε΄΄ επιπλέον θέσεις) και ο ΄΄γηραίος΄΄ χωρίς να χρειαστεί ν΄ αγωνιστεί στα πλέι οφ, έφτασε σε δεύτερη συνεχή άνοδο. Στην FOOTBALL LEAGUE αγωνίστηκε για τις επόμενες τέσσερις περιόδους, σημειώνοντας μεγάλες νίκες απέναντι σε ιστορικές ομάδες, όπως η Λάρισα, η Παναχαϊκή κτλ.

Στο απόγειο της πορείας του έφτασε μια ανάσα απ΄ την άνοδο στην κορυφαία εθνική κατηγορία, την περίοδο 2013-14. Συμμετείχε στα μπαράζ ανόδου την οποία ουσιαστικά έχασε στις λεπτομέρειες. Την επόμενη περίοδο διεκδίκησε αυτή την φορά την παραμονή του στα πλέι άουτ και έπειτα από μια μέτρια πορεία στην κανονική περίοδο, έκανε υπερπροσπάθεια στους αγώνες μπαράζ, χωρίς όμως να μπορέσει να αποφύγει τον υποβιβασμό. Ακολούθησε ένα μάλλον…επεισοδιακό διοικητικά καλοκαίρι, με αποχώρηση του ΔΣ, που οδήγησε την ομάδα στις ένδοξες μέρες της Β΄ Εθνικής. Ο ΄΄ημίθεος΄΄ έφτασε κοντά στο να μην συμμετάσχει στο φετινό πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής (λόγω οικονομικής αδυναμίας της διοικούσας επιτροπής και μη εξεύρεσης διάδοχου διοικητικού σχήματος) και τελικά την τελευταία σχεδόν στιγμή, παρουσιάστηκαν νέοι ενδιαφερόμενοι να αναλάβουν την ομάδα και δημιουργήθηκε νέο διοικητικό σχήμα με ηγήτορες την Ίριδα Νίκου και τον Γρηγόρη Σπήλιο, οι οποίοι τελικά αποχώρησαν περίπου τέσσερις μήνες μετά, με κύρια αίτια -όπως υποστήριξαν- την μη ανταπόκριση του κόσμου, που έκανε την οικονομική κατάσταση στην ομάδα ακόμη πιο δύσκολη και τις σχέσεις με άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Προέκυψε νέο διοικητικό σχήμα (με βάση την διοικούσα επιτροπή του καλοκαιριού) το οποίο πριν λίγες μέρες -σε συνάρτηση με την άσχημη αγωνιστική πορεία της ομάδας που έκανε τον υποβιβασμό όλο και πιο πιθανό- αποφάσισε να μην ταξιδέψει η ομάδα στην Ζάκυνθο, για ν΄ αγωνιστεί με την τοπική Λεβάντε και να προκηρύξει γενική συνέλευση για την περασμένη Κυριακή 21.2, με θέμα το αν η ομάδα θα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στο φετινό πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής (με τον υποβιβασμό πλέον να είναι βεβαιότητα), που προέβλεπε την εξεύρεση των οικονομικών πόρων που χρειάζονταν. Όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση που πάρθηκε απ΄ την γενική συνέλευση ήταν η ομάδα να αποχωρήσει, κλείνοντας δυστυχώς άδοξα την ΄΄χρυσή΄΄ πενταετία του Ηρακλή Ψαχνών, που εκπροσώπησε το ευβοιώτικο ποδόσφαιρο στην Β΄ Εθνική, μετά από περισσότερα από είκοσι χρόνια και έφτασε κοντά στο να γίνει η τρίτη ομάδα απ΄ το νησί (και η πρώτη μετά από περισσότερα από 40 χρόνια) που θ΄ αγωνιστεί στην Α΄ ΕθνικήΠέρα του ότι θεωρήθηκε ότι είναι μάταιο να συνεχίσει ο ιστορικός σύλλογος των Μεσσαπίων ν΄ αγωνίζεται, δίχως να υπάρχει στόχος (με τον υποβιβασμό βέβαιο), δεν φάνηκε να υπάρχει η δυνατότητα και η θέληση να βρεθούν τα περίπου 20 χιλ. ευρώ (που όπως ανέφεραν οι διοικούντες), ήταν απαραίτητα για να καλυφθούν τα έξοδα εφόσον η ομάδα συνέχιζε να συμμετέχει στην τρίτη εθνική. Αξίζει ν΄ αναφερθεί πως η τωρινή διοίκηση άφησε αιχμές απέναντι σε Ίριδα Νίκου και Γρηγόρη Σπήλιο, υποστηρίζοντας ότι δεν βοήθησαν ιδιαίτερα οικονομικά την ομάδα και ανεφέρθει ακόμη ότι τα έξοδα ως τώρα καλύφθηκαν κυρίως από χορηγούς και από άλλους ιδιώτες και μέλη της διοίκησης, κάτι το οποίο όμως δεν ήταν αρκετό ώστε να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις ως το φινάλε της περιόδου.