Ένα άρθρο του ιατρού Γεωργίου Φ. Δαδίνου. Ορθοπαιδικος χειρουργος, αθλητιατρος, ειδικος χειροπρακτικος.
Μετά από 12 χρόνια εξειδίκευσης στη Γερμανία, επέστρεψε στην πατρίδα του φέρνοντας μαζί την εμπειρία του στην Bundesliga.

 

Το γόνατο αποτελεί μία από τις αρθρώσεις που δέχονται τη μεγαλύτερη φόρτιση στη διάρκεια μίας δραστηριότητας.

Στον αθλητισμό αλλά και στην καθημερινότητα τα γόνατά μας είναι αυτά που μας σηκώνουν στην όρθια στάση, μας βοηθούν να ανεβαίνουμε σκαλιά, να τρέχουμε, όπως επίσης και να σηκώνουμε βάρη και να πηδάμε ψηλά στον αέρα. Η χρήση τους, επομένως και η φθορά τους είναι πολυπαραγοντική.

Στο ιατρείο μου φτάνουν καθημερινά ασθενείς με ενοχλήσεις στο γόνατο. Τα κλινικά τους σημεία είναι τις περισσότερες φορές διαφορετικά.

Διαφέρει η διάρκεια του πόνου, η εντόπιση του άλγους, η κίνηση που οδηγεί στην επώδυνη κατάσταση.

Με άλλα λόγια θα λέγαμε ότι πόνος στο γόνατο δεν είναι μία καθορισμένη κατάσταση, αλλά ένα γενικό σημείο που κινητοποιεί τον ασθενή και τον οδηγεί στην πόρτα του ορθοπαιδικού.

Το γόνατο διαθέτει τρεις κύριες αρθρικές επιφάνειες, τους μηνίσκους, τους χιαστούς και τους πλάγιους συνδέσμους.

Κάθε μία ανατομική δομή έχει μία ξεκάθαρη διαφορετική λειτουργία για το γόνατο και η σωστή κλινική εξέταση από τον εξειδικευμένο ιατρό θα μπορέσει να “μαρτυρήσει” τον ιστό που έχει πάθει τη βλάβη.

Ξεχωριστή ανατομική δομή στο γόνατο που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνιέται από τον ορθοπαιδικό είναι οι χιαστοί σύνδεσμοι, που βρίσκονται στο κέντρο του γόνατος. Δεν μπορεί κανείς να τους ψηλαφήσει, αλλά ευθύνονται για την στροφική και προσθιοπίσθια σταθερότητα του γόνατος.

Εάν ο ασθενής νιώθει αίσθημα αστάθειας στο συγκεκριμένο γόνατο, τα κλινικά τεστ για τον έλεγχο της ακεραιότητάς τους είναι απολύτως σημαντικά.

Στη φαρέτρα του ορθοπαιδικού πέρα από την λεπτομερή κλινική εξέταση και την εφαρμογή των τεστ, υπάρχει ο υπέρηχος, ο οποίος στα χέρια ενός έμπειρου ορθοπαιδικού μπορεί να φανερώσει πολλές πληροφορίες.

Η ακτινογραφία και η μαγνητική τομογραφία συμπληρώνουν τη διαγνωστική  προσέγγιση.

Ο ασθενής συμβάλει από την πλευρά του στην πιο έγκαιρη διάγνωση, όταν περιγράφει με ακρίβεια τα συμπτώματα που νιώθει, όπως επίσης εάν θυμάται τον μηχανισμό της κάκωσης, πώς έγινε δηλαδή ο τραυματισμός.

Το πιο σημαντικό όμως για μένα ως ορθοπαιδικός χειρουργός και αθλητίατρος, είναι η συνεκτίμηση των κλινικών ευρημάτων, των απεικονιστικών μεθόδων και των ενοχλήσεων που περιγράφει ο ασθενής. Ένα παράδειγμα που αξίζει να τονιστεί είναι το πλήθος των ασθενών που έρχονται με διαγνωσμένη βλάβη στον έσω μηνίσκο και ανησυχούν ότι πρέπει αμέσως να χειρουργηθούν. Όταν τα κλινικά σημεία δεν συνάδουν με το εύρημα της μαγνητικής τότε η χειρουργική αποκατάσταση δεν είναι η πρώτη επιλογή, αλλά η τελευταία. Στο σημείο αυτό αναζητώ άλλες αιτίες που μπορεί να οδηγούν στον πόνο, όπως ηανισοσκελία, τα ενεργοποιημένα triggerpoints, οι μυϊκοί σπασμοί, τα αιματώματα, οι μυϊκές δυσλειτουργίες  και πολλές άλλες αιτίες που αξίζουν διερεύνησης.

Μνημονεύοντας τον μέντορα μου Dr. Schaeferhoff, όταν δούλεψα στην ομάδα της Κολωνίας 1. F.C. Koeln, στην  Bundesliga,μου έλεγε: ” Georg, δε χειρουργούμε μαγνητικές, αλλά ασθενείς με συγκεκριμένες ενοχλήσεις. Να το θυμάσαι πάντα.”

Σύντομο βιογραφικό:

Ο ιατρός Γεώργιος Δαδίνος είναι απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών. Το 2018 απέκτησε την ειδικότητα της Ορθοπαιδικής στη Γερμανία, είναι κάτοχος διπλώματος της γερμανικής εταιρίας άκρου ποδός, με εξειδίκευση μετά από εξετάσεις σε χειροπρακτική και αθλητιατρική από τον ιατρικό σύλλογο. Διετέλεσε ιατρός ομάδων καλαθοσφαίρισης, AmericanFootball και ποδοσφαίρου, όπως στην ομάδα της Κολωνίας στην πρώτη κατηγορία-Bundesliga.

Εξειδικεύεται στην χειρουργική ελάχιστης επεμβατικής σε γόνατο και ώμο, στην αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου και στις αθλητικές κακώσεις.

 

Γεώργιος Φ. ΔαδίνοςMD

Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Αθλητίατρος

Ειδικός Χειροπρακτικός

Νέα Αρτάκη: Των Εν Αμερικής Αρτακινών 48, 34600

Τηλ: 22210-41328

Αθήνα: ΙΑΣΩ, Λεωφ. Κηφισίας 37-39, 15123

Τηλ: 6940781800