Ελληνοπρεπέστατο άθλημα η πάλη ίσως και το αρχαιότερο!
Η πάλη είναι ένα αρχαίο ολυμπιακό άθλημα, στο οποίο δυο άνδρες –τότε- πάλευαν και ο δυνατότερος στεφόταν νικητής. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον νικητή της πάλης, σπουδαιότερο όλων, αυτός είναι και ο λόγος που στο αρχαίο ολυμπιακό πένταθλο, ο τελικός νικητής ήταν ο νικητής του 5ου στη σειρά αγωνίσματος, της πάλης. Το παγκράτιο στην Αρχαία Ελλάδα ήταν μια μορφή πάλης.

Στις μέρες μας έχουμε την ελληνορωμαϊκή πάλη και την ελευθέρα πάλη. Η πάλη αποτελεί ένα πολύ όμορφο άθλημα, που γυμνάζει τους νέους, σωματικά και πνευματικά. Η Ελλάδα, έχει μεγάλη παράδοση στο άθλημα, με πολλούς Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές κόσμου, πρωταθλητές Ευρώπης, αλλά και Μεσογειονίκες!

Ο Νίκων από την Ανθηδώνα σε …δράση!

Η Εύβοια πέρα από τον Νίκωνα, από την αρχαία Ανθηδόνα, που είχε αναδειχθεί Ολυμπιονίκης στο παγκράτιο (είδος πάλης), στους 120ους (300 πχ) και 121ους (296 πχ), κερδίζοντας παράλληλα, στα Πύθια, Ίσθμια και Νέμεα, δεν είχε να επιδείξει κάτι σημαντικό στην πάλη!
Ο Χαλκιδέος Γιώργος Λέων και η σύζυγός του Λία Νικολάου, ήταν οι άνθρωποι που ΄΄έφεραν΄΄ το άθλημα της πάλης στην Εύβοια! Αθλητές και οι δύο της πάλης στον ιστορικό Εθνικό Γ.Σ. της Αθήνας, έφτασαν σε πολύ ψηλό επίπεδο και έγραψαν την δική τους, ζηλευτή ιστορία στο άθλημα!

Γιώργος Λέων, εμπνευστής και ΄΄ψυχή΄΄ του ΠΟΠ Χαλκίδας!

Με την ολοκλήρωση της ενεργού αγωνιστικής δράσης, Γιώργος Λέων & Λία Νικολάου, προχώρησαν στην ίδρυση του πρώτου Παλαιστικού  Ομίλου Πρωταθλητών Χαλκίδας, στην Εύβοια! Ο Παλαιστικός Όμιλος Πρωταθλητών Χαλκίδας, σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιγαντώθηκε και έφτασε πολύ ψηλά, κατακτώντας πολλά Πανελλήνια πρωταθλήματα, ενώ οι αθλητές/τριές του, πέτυχαν και πετυχαίνουν σπουδαίες διεθνείς επιτυχίες και συνεχίζουν…
Όμως η πάλη είναι ΄΄τρόπος ζωής΄΄ για την οικογένεια Λέων, καθώς ο γιος τους Νίκος, ακολούθησε την πορεία του Γιώργου & της Λίας!

Η μάνα-προπονήτρια Λία Νικολάου, με τον γιο-πρωταθλητή Νίκο Λέων και οι δύο με το Εθνόσημο στο στήθος.

Ο Νίκος ξεκίνησε την πάλη από τον ΠΟΠ Χαλκίδας, μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό και τώρα έχει επιστρέψει και πάλι στον ΠΟΠ Χαλκίδας! Ο Νίκος Λέων, έχει αναδειχθεί επανειλημμένα πρωταθλητής Ελλάδας, αλλά και έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες σε Διεθνές επίπεδο.
Το ζεύγος λοιπόν, Γιώργου Λέων και Λίας Νικολάου, παρουσιάζει με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, σε μια ιδιότυπη συνέντευξη, το Δυνατά & Αθλητικά!

 1. Ποια ήταν τα στοιχεία που σε ΄΄τράβηξαν΄΄ στην πάλη;
  *Γιώργος: Η γύμναση όλου του σώματός μου αλλά και η εκτόνωση που μου έβγαινε να νικάω τον αντίπαλό μου χωρίς να τον τραυματίζω.
  *Λία:  Η ατομικότητα του αγωνίσματος η μαχητικότητά του και η πολύπλευρη γύμνασή του, που δίνει πολλά στον αθλητή/τρια, ποικίλη εκγύμναση στο σώμα τους.
 2. Πότε και πως έγινε η πρώτη ΄΄γνωριμία΄΄ με το άθλημα;
  *Γιώργος: Τυχαία -πέρασα από τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθηνών Γ.Σ και εκείνη την ώρα γυμναζόταν η ομάδατης πάλης στον εξωτερικό χώρο και εντυπωσιάστηκα από αυτό που είδα. Αυτό ήταν αμέσως αγάπησα αυτό που είδα και με συνεπήρε…
  *Λία: Το 1986 πήγα στον Εθνικό Αθηνών Γ.Σ χωρίς να έχω επιλέξει ακόμα με τι άθλημα θα ασχοληθώ αφού για 10 χρόνια έκανα πρωταθλητισμό στην κολύμβηση και η γνωριμία μου με το άθλημα έγινε εφόσον γνώρισα και μίλησα με τον προπονητή της πάλης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΡΚΟΥΔΕΑ, μια εμβληματική μορφή στην ιστορία της πάλης της χώρας μας!
 3. Ελληνοπρεπέστατο άθλημα η πάλη, ποια είναι η φιλοσοφία του και ποιες οι βασικές του αρχές του;
  *Γιώργος: Η ευγένεια του αθλήματος και οι κανονισμοί του που αντιμετωπίζεις μεταφορικά τον ΄΄εχθρό΄΄ χωρίς να τον τραυματίσεις. Ένα άθλημα με άμεση επαφή ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους, και με οπωσδήποτε, σημαντικό σημείο ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των αθλητών.
  *Λία: Η αρχική φιλοσοφία του είναι μέσο για ένα σωστό παιδαγωγικό σύστημα “νους υγιής εν σώματι υγιή “, η βασική του αρχή είναι σε μία πάλη σώμα με σώμα, ο νικητής να είναι αυτός που μόνο με την τεχνική του και την σωματική του δύναμη χωρίς άλλα μέσα, θα καταβάλει και θα επικρατήσει, του αντιπάλου του με βασική του προϋπόθεση να μην τον κάνει να πονέσει .
 4. Ποιοι ήταν οι πρώτοι προπονητές και ποιο ρόλο έπαιξαν για την καριέρα σου.
  *Γιώργος: Πρώτος προπονητής και βασικός ήταν ο Παναγιώτης Αρκουδέας, αλλά και στην συνέχεια οι Ολυμπιονίκες, Στέλιος Μυγιάκης και Πέτρος Γαλακτόπουλος. Όλοι τους μεγάλες μορφές της πάλης και σίγουρα ήμουν τυχερός που ΄΄βρέθηκαν΄΄ στον δρόμο μου…
  *Λία: Ο πρώτος προπονητής μου και αυτός που με καθιέρωσε στην πάλη ήταν ο Παναγιώτης Αρκουδέας, προπονητής του Εθνικού Γ.Σ και βασικός παράγοντας όλων των Ολυμπιακών διακρίσεων μέχρι και το 1988, αλλά και για αθλητές του συλλόγου και το 2004. Στην εξέλιξή μου σαν αθλήτρια βασικό ρόλο στις διακρίσεις μου έπαιξαν οι δύο ξένοι ομοσπονδιακοί τεχνικοί που πέρασαν από την Ελλάδα ο Ουκρανός Pappous, όπου με τις οδηγίες του στέφθηκα πρωταθλήτρια Ευρώπης και κατέκτησα 6 μετάλλια σε διεθνή τουρνουά και ο Βούλγαρος Simeone Steref ο οποίος με βοήθησε πολύ, τόσο αγωνιστικά σαν αθλήτρια, αλλά και συμβουλευτικά μετέπειτα σαν προπονήτρια.
 5. Πόσο και πως επιδρά η πάλη σ’ έναν άνθρωπο που ασχολείται, μ’ αυτήν;
  *Γιώργος: Η πάλη επιδρά σε πολύ μεγάλο βαθμό στην διαμόρφωση της προσωπικότητας, του αθλητή, αλλά ταυτόχρονα του δίνει τεράστια αυτοπεποίθηση και πρωτοβουλία, για όλους τους τομείς της ζωής του, μέσα και έξω από ττους αγωνιστικούς χώρους.
  *Λία: Η ζωή μας από την ημέρα που γεννιόμαστε είναι μία πάλη επιβίωσης και ένταξης στην κοινωνία. Τίποτα δεν χαρίζεται και οτιδήποτε, μόνο με αγώνες κατακτιέται, αυτό λοιπόν είναι το σημαντικότερο ίσως που μαθαίνει κάποιος με το άθλημα της πάλης. Όσο ποιο πολύ προσπαθείς στην προπόνηση που είναι ομαδική τόσο πρέπει να παλέψεις μόνος σου στους αγώνες για το αποτέλεσμα την κατάκτηση της νίκης και άρα του στόχου σου σαν αθλητής.
 6. Ποια τα σημεία που πρέπει να εστιάζει ένας αθλητής/-τρια της πάλης για ν’ ανέβει ψηλά και πόσο δύσκολο είναι;
  *Γιώργος: Επειδή η πάλη είναι ένα σύνθετο άθλημα θα πρέπει να εστιάσει βασικές αρχές, όπως η δύναμη, η φυσική κατάσταση και η νοημοσύνη. Για να ανέβει κάποιος ψηλά σε όλα τα επίπεδα της ζωής πρέπει να δουλέψει πολύ έτσι και στην πάλη και φυσικά δουλειά με σύστημα και αφοσίωση στις οδηγίες των προπονητών.
  *Λία: Υπομονή και θέληση είναι τα πρώτα στοιχεία. Ο πρωταθλητισμός είναι επιλογή τρόπου ζωής ιδιαίτερων ατόμων που έχουν πάθος για την δόξα και την νίκη. Όσο ποιο πολύ δουλεύεις, ΄΄διαβάζεις΄΄ και παρατηρείς στην προπόνηση, τόσο αυτό σε φέρνει ποιο κοντά στην επιτυχία.
  Η προπόνηση είναι πολύπλευρη και χρειάζεται πολύ υπομονή για να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες. Είναι δύσκολο άθλημα στην αγωνιστική του εξέλιξη γιατί παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο, όπως οι διαιτητές, τα κιλά των αθλητών, αφού συμμετέχουμε σε συγκεκριμένες κατηγορίες βάρους αλλά και το ότι η προπόνηση είναι ομαδική θα πρέπει όλοι οι παρτενέρ των πρωταθλητών να έχουν κοινό στόχο, ώστε να κρατιέται η προπόνηση σε υψηλό επίπεδο.
 7. Ποια είναι η πορεία σου μέχρι τώρα (ομάδες, επιτυχίες, προπονητική καριέρα κλπ).
  *Γιώργος: Πρωταθλητής Ελλάδας και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ενόπλεων, για συνεχόμενα έτη, δημιουργός της γυναικείας πάλης στην Ελλάδα, κατάκτηση 12 πρωταθλημάτων Αντρών με τον Π.Ο.Π. Χαλκίδας, Παγκόσμια, Πανευρωπαικά και Μεσογειακά μετάλλια, στην κατηγορία των Εφήβων αλλά και των Κορασίδων και συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες το 2008 με αθλητές από τον Π.Ο.Π. Χαλκίδας!
  *Λία: Ατομικά είμαι 2η Πρωταθλήτρια Ευρώπης, έχω 6 πλασαρίσματα στην 1η 5άδα σε  Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Προπονητικά έχω κατακτήσει 12 Πρωταθλήματα Αντρών με τον Π.Ο.Π Χαλκίδας και 2 Πρωταθλήματα με τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ -πολλά πρωταθλήματα παίδων  και εφήβων με τον Π.Ο.Π. Χαλκίδας, 14 μετάλλια με την Εθνική Ομάδα Γυναικών και Νεανίδων, σαν Ομοσπονδιακή Προπονήτρια στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το μοναδικό Χρυσό σε ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, που έχει κερδίσει Έλληνας αθλητής και σαν Ομοσπονδιακή προπονήτρια σε έφηβους άντρες 2 ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΑ και 1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ στην κατηγορία των Εφήβων 8 Μεσογειακά και 2 αθλητές συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2008 (αθλητές του Π.Ο.Π. Χαλκίδας) που είναι και οι τελευταίοι προκριμένοι αθλητές μέχρι τώρα για το στυλ  της Ελληνορωμαικής σε Ολυμπιάδα.
 8. Ποιος αθλητής/-τρια ήταν το πρότυπό σου, ή σε επηρέασε αγωνιστικά, ο τρόπος και η τεχνική του;
  *Γιώργος: Ο αθλητής πρότυπο για μένα ήταν ο Στέλιος Μυγιάκης που είχα την τύχη να γυμνάζομαι μαζί του, για αρκετά συνεχόμενα χρόνια και από το εξωτερικό ο Ρουμάνος παλαιστής Negresian που με είχε πολύ εντυπωσιάσει και άλλαξε το στυλ της πάλης μου.
  *Λία: Ο αθλητής πρότυπο για μένα από την Ελλάδα ήταν ο αθλητής που όταν τον γνώρισα είπα, ότι αυτό είναι η πάλη ο Στέλιος Μυγιάκης, αργότερα επειδή η γυναικεία πάλη είναι στο στυλ της Ελευθέρας ο Γιώργος Αθανασιάδης και από το εξωτερικό θαύμασα πολύ στο στυλ της ελευθέρας τον Σοβιετικό Fatzaef και στην Ελληνορωμαική τον Γάλλο Yalouz. Aπό όλους πήρα πράγματα που τα ενσωμάτωσα στο δικό μου στυλ.
 9. Τι θα έλεγες στα νέα παιδιά που θέλουν ν’ ασχοληθούν με την πάλη και ποια τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει;
  *Γιώργος: Όλοι θα έπρεπε να ασχοληθούν με την πάλη ανεξάρτητα της πορείας της ζωής τους. Δεν χρειάζεσαι ιδιαίτερα προσόντα αρκεί να μπορείς να χρησιμοποιείς κατάλληλα τις ατομικές σου δυνατότητες και φυσικά να έχει κάποιος όρεξη για ΄΄δουλειά΄΄.
  *Λία: Θα έλεγα ότι αν έχουν επιλέξει τον αθλητισμό σαν τρόπο ζωής και αντέχουν τον πρωταθλητισμό, τότε η πάλη είναι το ιδανικό άθλημα γιατί περιλαμβάνει τα πάντα (αντοχή -δύναμη-τεχνική-ομαδική δουλειά-ατομική αγωνιστικότητα )! Ιδιαίτερα προσόντα δεν χρειάζονται αφού υπάρχουν κατηγορίες βάρους από τα 55-130κιλά για άντρες και 50-75 κιλά για τις γυναίκες! Επίσης, να σημειωθεί ότι, μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα είδη σωματικής διάπλασης αφού δεν υπάρχουν στάνταρ (μπορούν όλοι ψηλοί-κοντοί-αδύναμοι -ευτραφείς όλοι) ο κάθε αθλητής έχει τα δικά του χαρακτηριστικά (δυνατός-τεχνίτης-αθλητής αντοχής) όλοι χωράνε σε αυτό το Ελληνοπρεπέστατο άθλημα. Το ποιο βασικό όμως προσόν για μένα για να γίνει κάποιος πρωταγωνιστής σε αυτό είναι να είναι ευφυής.
 10. Ποια είναι τα στοιχεία και τα οφέλη που σας έδωσε η ενασχόληση με την πάλη;
  *Γιώργος: Αρχικά, και το κυριότερο, είναι ότι η πάλη με έκανε σωστό άνθρωπο στην κοινωνία μου δίδαξε σεβασμό για τον συνάθρωπό μου και να μπορώ να ελέγχω τα όριά μου. Είναι γεγονός επίσης ότι η πάλη, με βοήθησε και στην προσωπική μου ζωή και μου προσέφερε σπουδαίες, εμπειρίες και χαρές…
  *Λία: Αν και φιλόδοξο και ανταγωνιστικό άτομο από την παιδική μου ηλικία, η πάλη με έκανε να τα μεγεθύνω αλλά και να τα ελέγχω όταν δεν φτάνανε στον υψηλό στόχο που πάντα έβαζα. Με έκανε να ελέγχω την παρορμητικότητά μου και να χρησιμοποιώ τις δυνατότητές μου όταν πρέπει και όσο πρέπει όπως όταν πάλευα. Γνώρισα από την πάλη όλο τον κόσμο αφού έχω επισκεφθεί 52 χώρες κάποιες από τις οποίες πολλαπλές φορές και είχα υλικές απολαβές, αλλά και τιμητικές, με τελευταία την μεγαλύτερη επιβράβευση για μένα το 2019, που τιμήθηκα από την Διεθνή Ομοσπονδία της Πάλης UWW με το βραβείο ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ και ήταν η μεγαλύτερη ηθική δικαίωση για την ενασχόλησή μου με αυτή.
 11. *10+1: Τι είναι και τι σημαίνει για σας, Παλαιστικός Όμιλος Πρωταθλητών Χαλκίδας; Είστε ικανοποιημένοι από την λειτουργία του και την δουλειά που γίνεται;
  *Γιώργος:
  Είναι όλη η επαγγελματική ζωή μου μέσα από το άθλημα οι στόχοι μου και μέσω του ΠΟΠ Χαλκίδας, ξεπέρασα τα όνειρά μου για τον πρωταθλητισμό στην πόλη που γεννήθηκα και που έκανα γνωστό ένα Ελληνικό άθλημα που ήταν άγνωστο στην περιοχή μου. Η λειτουργία του Ομίλου, είναι Διεθνών προδιαγραφών και έχει όλα τα μέσα τόσο από αθλητικό υλικό όσο και από ανθρώπινο δυναμικό για την ολοκλήρωση του σκοπού του.
  *Λία: ο ΠΟΠ για μένα είναι το δημιούργημα 2 φιλόδοξων ανθρώπων που πίστεψαν ότι οι γνώσεις τους και η εμπειρία τους από τον δάσκαλό τους Παναγιώτη Αρκουδέα, μπορούσε να συνεχιστεί και να μεταδοθεί και εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης πετυχαίνοντας το ακατόρθωτο ένας επαρχιακός σύλλογος να πρωταγωνιστεί τόσο στην Ελλάδα, για συνεχόμενα έτη, αλλά και στην Διεθνή παλαίστρα και να έχει ένα από τα καλύτερα γυμναστήρια Ολυμπιακών προδιαγραφών και να προσφέρουμε αθλητικό και κοινωνικό έργο στην πόλη που επιλέξαμε να το δημιουργήσουμε.
  Ο Π.Ο.Π δουλεύει σε πρότυπα Διεθνών Συλλόγων από τον Γιώργο Λέων, υπεύθυνο για τα εσωτερικά πρωταθλήματα την ανάπτυξη και το κοινωνικό έργο και από εμένα για την Διεθνή παλαίστρα αλλά και από 2 εξαιρετικούς συνεργάτες τον Λεωνίδα Δημητράκη, υπεύθυνο γυμναστή και τον Δημήτρη Σαπουντζή συνεργάτη των ακαδημιών της προαγωνιστικής ομάδας.

*ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ η μεγάλη νίκη και η ανάδειξη σε Πρωταθλητή Ελλάδας, με την Λία Νικολάου και τον Γιώργο Λέων, να δίνουν οδηγίες…