Καλώς εχόντων… αύριο Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση των ομίλων της Γ´ Εθνικής.

Για μία ακόμα χρονιά, στο Ελληνικό ποδόσφαιρο απουσιάζει κάθε σχεδιασμός και προγραμματισμός, με αποτέλεσμα να έχει μπει ο Σεπτέμβριος και να μην έχουν αποφασιστεί οι κανόνες διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Δεν είναι γνωστός ακόμα ο αριθμός των ομάδων που θα ανέβουν κατηγορία και εκείνος των ομάδων που θα υποβιβαστούν. Το μεγαλύτερο “μαγείρεμα” όμως βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόκειται για το καταρτισμό των ομίλων, με τα σενάρια είναι πολλά και τα περισσότερα από αυτά να είναι αντίθετα με την προκήρυξη του πρωταθλήματος αλλά και εκτός… κοινής λογικής.

Ασφαλή πηγή μέσα από την ΕΠΟ, αναφέρει ότι η Επιτροπή επεξεργάζεται 6 διαφορετικά σενάρια. Σύμφωνα με αυτά, το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι ομάδες της Εύβοιας δεν πρόκειται να παίξουν με αντιπάλους …από την Θεσσαλονίκη και πάνω!!! 

Και όμως… Υπάρχει σενάριο που τις φέρνει στον ίδιο όμιλο με τις Θεσσαλικές. Ένα άλλο που τις τοποθετεί σε ένα όμιλο με Δωδεκάνησα, Αχαΐα, Ηλεία και Δυτική Αττική. Ένα τρίτο σενάριο τις φέρνει παρέα με τις ομάδες της Αθήνας, τον Αιολικό, την Κόρινθο και τις 2 ομάδες των Κυκλάδων.

Επίσης, οι δύο Βοιωτικές είναι πιθανότερο να βρίσκονται, σύμφωνα πάντα με τα σενάρια, σε διαφορετικό όμιλο από την Εύβοια παρά το αντίθετο. Σε ένα από αυτά, Αμβρυσσέας Διστόμου και Ύπατο τοποθετούνται παρέα με Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία, Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά.

Οι αντιδράσεις

Κοινώς, η ΕΠΟ είναι έτοιμη να ανατρέψει ότι γνωρίζαμε έως τώρα, με τις αντιδράσεις να είναι, ήδη, πολλές και έντονες. Ειδικά οι ομάδες της Ηλείας έχουν ήδη ετοιμάσει, μέσω δικηγόρου, την άμεση προσφυγή στην δικαιοσύνη για ανατροπή μίας τέτοιας απόφασης, στηριζόμενοι στο άρθρο 16 της προκήρυξης του πρωταθλήματος που αναφέρει πως “Οι όμιλοι του πρωταθλήματος θα συγκροτηθούν με γεωγραφικά κριτήρια…”

Ο Παναιγιάλειος έστειλε επιστολή στην ΕΠΟ, την περασμένη Δευτέρα εκπροσωπώντας και τις υπόλοιπες ομάδες της Αχαϊας και της Ηλείας, όπου προαναγγέλλει δυναμική αντίσταση σε περίπτωση που τοποθετηθούν σε όμιλο με τις ομάδες της Ρόδου. Λίγες μέρες νωρίτερα, έχει σταλεί επιστολή από τις ΕΠΣ Αχαϊας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Ζακύνθου με την οποία ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν «να δημιουργηθεί όμιλος που θα ενώσει τα Δωδεκάνησα με το Νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο», διότι όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι μεγάλες μετακινήσεις δεν επιτρέπει στα σωματεία τους να είναι βιώσιμα.

Γιατί όλο αυτό το μπάχαλο;

Το πρόβλημα έχει διαμορφωθεί καθαρά στην προσπάθεια να ικανοποιηθούν κάποια συγκεκριμένα ρουσφέτια και ειδικότερα, πολλοί θέλουν αναμεμειγμένη μία από της ομάδες τις Ρόδου. Οι διαμάχες έχουν εισχωρήσει και στα ενδότερα της αρμόδιας Επιτροπής και αυτή είναι η αιτία που έχει αναβληθεί δύο φορές η ανακοίνωση του καταρτισμού. Την πλειοψηφία της Επιτροπής απασχολεί κυρίως η ερμηνεία της έννοιας περί γεωγραφικών κριτηρίων που θα πρέπει να παρουσιαστεί ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα από δικαστικές προσφυγές και αποφάσεις.

Αυτό που απομένει, ανεξαρτήτως τελικής απόφασης, είναι και το θλιβερό της υπόθεσης: Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν ενδιαφέρεται να διοργανώσει ένα πρωτάθλημα με βάση το συμφέρον των περισσοτέρων ομάδων. Αντιθέτως, εξακολουθεί να λειτουργεί με βάση τα “θέλω” συγκεκριμένων ομάδων και συγκεκριμένων συμβούλων.