Εξήντα δυο χρόνια ιστορίας συμπληρώνει ο Ελλήσποντος Νέας Λαμψάκου σε μία χρονιά που είναι η καλύτερη της σύγχρονης ιστορίας του συλλόγου με την ομάδα να είναι στην 3η θέση του πρωταθλήματος και στον τελικό του κυπέλλου της Ευβοίας με αντίπαλο τον Ηρακλή Ψαχνών.

Η ενδεκάδα που παρατάχθηκε ο Ελλήσποντος στο μπαράζ του Μαντουδίου. Δημήτρης Καραβασίλης(Πρόεδρος) Σπύρος Τζονιχάκης,Μιλτιάδης Σιώκας, Θανάσης Πέτσας , Λευτέρης Χατζηπαυλίδης, Τάσος Νικολέντζος, Καθιστοί: Νικος Σπανός, Τάσος Καλαβρής, Βασίλης Παντζαρίδης, Κολιόπουλος Αντώνης Γιάννης Λέων.

Το 1982 η ομάδα της Νέας Λαμψακου ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α’ ΕΠΣΕ μετά από αγώνα μπαράζ των δευταραθλητών που έγινε στο Μαντούδι με αντίπαλους τους Ωρεούς και ο Ελλήσποντος επικράτησε με 4-2 με σκόρερ τους Μιλτιάδη Σιώκα, Μιχάλη Χρήστου, Γιάννη Λέων επίσης δοκάρι για τον Ελλήσποντος .

Η ομάδα εκείνη είχε σπουδαίους παράγοντες Δημήτρης Καραβασίλης, Γιώργος Μπέγας, Θανάσης Χατζημαργαρίτης, Τάκης Περιβολάρης, Γιώργος Σπυριδάκης, Γιάννης Πλατής, Νίκος Θεοδώρου έναν σπουδαίο προπονητή Σταύρο Παπασωτηρίου ποδοσφαιριστές

ΑΣ. Ελλήσποντος 1981-1982  Πάνω σειρά: Αντωνίου, Μπέγας,Τογκος, Ράλλης Μεσαία σειρά: Πολυχρονος, Ντοβίνος, Χατζηπαυλίδης, Τσαρδακλής, Χατζηαθανασίου Κάτω σειρά: Τουλουμουτζόγκλου, Πέτσας, Καλαβρής, Κολιόπουλος, Σπανός, Νικολέντζος. Στην φωτογραφία είναι οι παράγοντες Δημητρης Καραβασίλης, Γιώργος Μπεγας, Θανασης Χατζημαργαρίτης, και ο προπονητής Σταύρος Παπασωτηρίου.