Σε ήρεμο κλίμα και με γόνιμο διάλογο (που «τράβηξε» την διάρκεια της συνέλευσης σε κάτι παραπάνω από 95 λεπτά), αλλά και με αρκετές και φέτος απουσίες εκπροσώπων σωματείων, πραγματοποιήθηκε η φετινή γενική συνέλευση της τοπικής ποδοσφαιρικής ένωσης, τ΄ απόγευμα της Τετάρτης 27/6. Αρκετά συζητήθηκε το ενδεχόμενο στο μέλλον να ενωθεί η Β΄ με την Γ΄ ΕΠΣΕ, με τους υποστηρικτές της ιδέας να εκφράζουν την πίστη τους πως έτσι θα βοηθηθούν κάποια σωματεία, τόσο στο θέμα των μετακινήσεων, όσο και στο οικονομικό γενικότερα. Ανεξάρτητα πάντως απ΄ αυτό, έγινε γνωστό πως την νέα περίοδο θα γίνει προσπάθεια για ανακατανομή ομάδων σε ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια, με στόχο την εξυπηρέτηση των σωματείων. Για το κύπελλο Εύβοιας φαίνεται ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μην γίνει η πρώτη φάση του κυπέλλου σε ομίλους, όπως τα τελευταία δύο χρόνια, μετά από αίτημα ομάδων Β΄ και Γ΄ ΕΠΣΕ, που προτιμούν το προηγούμενο σύστημα με τους αγώνες νοκ-άουτ. Διαγράφηκαν 6 σωματεία (ΑΟ Εθνικός Χαλκίδας, ΑΟ Αγίας Ελεούσας, ΑΟ Μετοχίου-Διρφύων, ΑΟ Καμαρίων, ΑΕ Ανδρονιάνων, Πανευβοϊκός ΓΣ), τα οποία δεν δραστηριοποιούνται για τρία τουλάχιστον χρόνια και εισήλθαν 2 (ΑΟ Αγίων Αποστόλων Πετριών Αιγέας, ΑΟ Αστέρας Χαλκίδας). Ο ταμίας της ΕΠΣΕ Αντώνης Παπαδάκης παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό (και έδωσε διευκρινίσεις σε σχετικές απορίες) και χαρακτήρισε δύσκολη οικονομικά την περασμένη σεζόν για την ΕΠΣΕ και εκτίμησε ότι η επόμενη θα είναι πιο εύκολη. Συνολικά τέθηκαν, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα: 1. Επικύρωση Πληρεξουσίων Αντιπροσώπων, 2. Εκλογή 2 Γραµµατέων για την τήρηση των Πρακτικών, 3. ∆ιαγραφή µελών, 4. ∆ιοικητικός Απολογισµός, 5. Οικονοµικός Απολογισµός από 1.1.2017 – 31.12.2017, Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής , Ισολογισµός 2017, Αναµόρφωση Προϋπολογισµού 2017, Προϋπολογισµός έτους 2019, 6. Εισδοχή νέων µελών.

Ο πρόεδρος της ΕΠΣΕ Γιώργος Ψαθάς στο ξεκίνημα του λόγου του για τον απολογισμό της ΕΠΣΕ και απευθυνόμενος στους παράγοντες-μέλη της ΕΠΣΕ τόνισε ότι «έχουμε υποχρέωση -αφού είστε η πηγή του αθλητισμού και ειδικότερα του ποδοσφαίρου αλλά και για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε- να σας ενημερώσουμε συγκεντρωτικά για το έργο μας και για τις προσπάθειες που καταβάλαμε την ποδοσφαιρική χρονιά που πέρασε, που πιστεύουμε πως ήταν βελτιωμένη, εποικοδομητική και ουσιαστική, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε». Ευχαρίστησε «τον απερχόμενο πρόεδρο Γιάννη Παπακωνταντίνου, που την θέση του ανέλαβα τον Γενάρη του ΄18, για όσα πρόσφερε στο ευβοϊκό ποδόσφαιρο και ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί απ΄ την πολιτεία. Ο Γιάννης όλα αυτά τα χρόνια με την παρουσία του υπηρετούσε αυτήν την προσπάθεια την δική σας».

Στην συνέχεια έκανε αναφορά σε κάποια χαρακτηριστικά στατιστικά στοιχεία μέσω των οποίων -υποστήριξε- μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα: «Δεν θα απαριθμήσουμε επιτεύγματα και δεν θα προβάλουμε πρόσωπα και δεν θα ισχυριστούμε ότι δεν έγιναν λάθη και παραλείψεις, κάτι που θα ήταν αδύνατο να λείψουν από ένα τόσο εκτεταμένο έργο, που σίγουρα ήταν λιγότερα (λάθη) από κάθε άλλη φορά, αλλά χωρίς σκοπιμότητες και προσωπικά ωφέλη. Ολοκληρώσαμε με απόλυτη διαφάνεια τα πρωταθλήματα μας, χωρίς να υπάρχει κάποια εκκρεμότητα. Έγιναν 1036 αγώνες α΄-β΄-γ΄ κατηγορία, 440 αγώνες στα πρωταθλήματα υποδομών, 65 στα junior, 123 αγώνες κυπέλλου, 12 αγώνες μικτών ομάδων, 7 αγώνες απ΄ την ομάδα του Regions’ Cup, που εκπροσώπησε την Εύβοια και την χώρα με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Ουαλία και είχαμε την ατυχία να μην προχωρήσουμε, παρότι είχαμε την δυνατότητα να τα καταφέρουμε. Επίσης έγιναν 13 αγώνες κατάταξης και ένας για το Σούπερ καπ».

Για την λειτουργία και τις δραστηριότητες της ΕΠΣΕ ανέφερε πως «το ΔΣ με την πείρα και την γνώση που διαθέτει έλαβε αποφάσεις που σκοπό είχαν την εξυγίανση, την πρόοδο και την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου στο νομό μας, εφαρμόζοντας απόλυτα τους νόμους και τους κανονισμούς. Δεν υπάρχουν αντεγκλήσεις ανάμεσα σε σωματεία, που να μας φέρουν και εμάς σε δύσκολη θέση, αλλά ούτε έγιναν αγώνες που να ξεπεράσουν τα αθλητικά όρια και αυτό είναι κάτι που μας ευχαριστεί ιδιαίτερα. Επίσης έγιναν σχολές προπονητών και υπήρχει ιατρική κάλυψη σ΄ όλους τους αγώνες και παρά την ανώνυμη καταγγελία που υπάρχει, εμείς είμαστε καλυμμένοι σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΠΟ, προσπαθώντας να διευκολύνουμε τα σωματεία-μέλη μας στην προσπάθεια που κάνουν να βρουν γιατρούς, που στις τοπικές κοινωνίες υπάρχει δυσκολία για να βρεθούν. Εκτός από έναν αγώνα που έγινε χωρίς γιατρό και η ομάδα γι΄ αυτό τον λόγο τιμωρήθηκε, όλοι οι υπόλοιποι έγιναν κανονικά και γι΄ αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τα μέλη μας».

Για την αξία της υπάρξης επιτροπών, για καθεμιά εκ των οποίων έκανε ξεχωριστή σύντομη αναφορά, τόνισε ότι «για να λειτουργήσει το ΔΣ της ΕΠΣΕ γίνεται δουλειά από τους από κάτω, μέσω επιτροπών του ΔΣ. Οι επιτροπές λειτούργησαν κανονικά και έφεραν σε πέρας το έργο τους ανάλογα με το αντικείμενο τους».

Για τις επιτροπές κυπέλλου και πρωταθλήματος: «Ασχολήθηκαν με την σύνταξη των προκηρύξεων και τις κληρώσεις και τους ευχαριστούμε ειλικρινά και ΄γω και ο Γιάννης για την τεράστια δουλειά που γίνεται».

Για την επιτροπή διαιτησίας: «Ασχολήθηκε με τον ορισμό διαιτητών, παρατηρητών διαιτησίας όλων των αγώνων, αρμοδιότητας της ΕΠΣΕ, με τον πειθαρχικό έλεγχο των παραβάσεων και την αξιολόγηση αυτών, με την παρακολούθηση του έργου διαιτητών, παρατηρητών και πολλά άλλα, που σκοπό είχαν την βελτίωση της διαιτησίας και είδατε ότι σε ζητήματα που προέκυψαν μέσα στην χρονιά δεν χαριστήκαμε σε κανέναν και σε τίποτα».

Για την επιτροπή παρατηρητών: «Κάλυψε με παρατηρητές αγώνες εντός και εκτός νομού, υπεύθυνους οικονομικής επιστασίας για αγώνες που αφορούν τα πρωταθλήματα ΕΠΟ και Football League».

Για την επιτροπή γηπέδων: «Πραγματοποίησε ελέγχους σε όλα τα γήπεδα του νομού και σε όσα παρατηρήθηκαν ελλείψεις, γνωστοποιήθηκε στα ενδιαφερόμενα σωματεία και στους δήμους για αποκατάσταση».

Για την πειθαρχική επιτροπή: «Ασχολήθηκε με την εκδίκαση των ενστάσεων και τον πειθαρχικό έλεγχο όσων με οποιαδήποτε ιδιότητα ασχολούνται με το άθλημα επιβάλοντας αντίστοιχες κυρώσεις».

Για την επιτροπή μικτών ομάδων: «Ασχολήθηκε με τις μικτές ομάδες της ΕΠΣΕ, παίδων, νέων και Regions’ και την στελέχωση τους σε συνεργασία με τον «ενωσιακό» προπονητή Θανάση Γουρνά, την παρακολούθηση των αγώνων και άλλα πολλά που αφορούσαν τις ομάδες, με ιδιαίτερη επιτυχία. Η δουλειά που κάνει η ΕΠΣΕ δίνει την δυνατότητα σ΄ αυτές τις ομάδες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αν και δεν είναι μοναδικός μας στόχος ο πρωταθλητισμός. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σε βάθος, όπως κάνουμε χρόνια τώρα για να δώσουμε την δυνατότητα σε πολλά παιδιά να αναδείξουν το ταλέντο τους και να στελεχώσουν επαγγελματικές και εθνικές ομάδες. Στην Εύβοια υπάρχει τεράστιο ταλέντο και πρέπει να το στηρίξουμε και να το αναδείξουμε».

Για την επιτροπή πρωταθλημάτων υποδομής: «Ασχολήθηκε με την διοργάνωση των αγώνων στις κατηγορίες νέων, παίδων, παμπάιδων και junior. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και την περίοδο που πέρασε, τα πρωταθλήματα αυτά αφιερώθηκαν στην μνήμη ανθρώπων που προσέφεραν στον χώρο του αθλητισμού και δεν είναι πια κοντά μας. Αυτό είναι μια ελάχιστη τιμή στους παράγοντες που όλα αυτά τα χρόνια έδωσαν την ψυχή, τον χρόνο και τα χρήματα τους για την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο».

Ακόμη, για τα οικονομικά προβλήματα των τελευταίων ετών, ο κ. Ψαθάς ανέφερε: «Δυστυχώς, έχουν πλήξει και το χώρο μας. Παρ΄ όλα αυτά, οι άνθρωποι που υπηρετούν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, στέκονται στα πόδια τους και ενισχύουν, στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους και απ΄ το υστέρημα τους το άθλημα. Και αναφέρομαι σε σας, τους ηρωικούς παράγοντες, τους ακούραστους εργάτες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, που με τόλμη και παρισσεία, συνεχίζετε τον αγώνα σας. Κρατάτε ενεργούς τους συλλόγους και τους χώρους άθλησης για τους νέους μας, ώστε να απομακρύνονται οριστικά από κινδύνους που κρύβει η ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες. Αποδεικνύεται πως όταν υπηρετάς σωστά το ποδόσφαιρο, σε ανταμοίβει».

Τέλος, έδωσε υπόσχεση για την νέα περίοδο ότι «θα είμαστε ενωμένοι και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την βελτίωση του ευβοϊκού ποδοσφαίρου».