Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κίνηση για την δημιουργία ευβοϊκής μπασκετικής ένωσης, που θ΄ ανεξαρτητοποιηθεί απ΄ την ΕΣΚΑΣΕ, στην οποία υπάγονται ως τώρα οι σύλλογοι μπάσκετ της Εύβοιας. Έχει συσταθεί μια τετραμελής διοικούσα επιτροπή, που αποτελείται από εκπροσώπους σωματείων της Εύβοιας: Αλέξανδρος Θεοδώρου (ΓΣ Κύμης), Σταύρο Καραγιάννη (ΓΑΣ Νέας Αρτάκης), Κώστα Ζέρβα (ΑΟ Δροσιάς) και Βαγγέλη Μπρούζο (ΠΑΕ Ληλαντίων), η οποία αυτές τις μέρες ενημερώνει  τους συλλόγους της Εύβοιας και μαζεύει υπογραφές, προκειμένου να αποκτήσει το δικαίωμα να προχωρήσει στην σύσταση της ένωσης, που θα έχει την ονομασία «Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Εύβοιας» (ΕΣΚΕ). Κύριος στόχος της κίνησης, σύμφωνα με τους πρωτεργάτες, είναι η προσπάθεια για μείωση των πάγιων εξόδων -με διάφορους τρόπους- των ομάδων της Εύβοιας, χωρίς φυσικά να χάσουν κάποιο απ΄ τα προνόμια που έχουν μετέχοντας στην ΕΣΚΑΣΕ. Για να μπορέσει να προχωρήσει η κίνηση απαιτείται να μαζευτούν υπογραφές απ΄ τα 2/3 τουλάχιστον των σωματείων (29 στο σύνολο), κάτι που φαίνεται ήδη να έχει επιτευχθεί. Σκόπος λοιπόν είναι η σύσταση της ΕΣΚΕ να ολοκληρωθεί στο άμεσο χρονικό διάστημα, ώστε απ΄ την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2018-19 η ΕΣΚΕ να διοργανώσει τα πρώτα ξεχωριστά πρωταθλήματα της Εύβοιας.

Η τετραμελής επιτροπή ενημέρωσε την ΕΟΚ για την πρόθεση της με την ακόλουθη επιστολή, στην οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επιθυμεί να συσταθεί η ΕΣΚΕ: «Η τετραμελής Διοικούσα επιτροπή που συστήθηκε από τα ενεργά αθλητικά σωματεία μπάσκετ της Εύβοιας και που αποτελείται από τους Μπρούζο Ευάγγελο, Θεοδώρου Αλέξανδρο, Καραγιάννη Σταύρο και Ζέρβα Κων/νο αιτείται μετά από ομόφωνη απόφαση των σωματείων να καταστεί:

1ον. Η διαίρεση της ΕΣΚΑΣΕ απαραίτητη και αναγκαία για την ορθολογικότερη λειτουργικότερη και οικονομικότερη εν γένει λειτουργία.

2ον. Το διαχωρισμό των αθλητικών σωματείων μπάσκετ της Εύβοιας και την ένταξη αυτών σε νέα και αυτόνομη Ένωση για τα σωματεία του Νομού Ευβοίας με την επωνυμία Ε.Σ.Κ.Ε. (Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Εύβοιας).

3ον. Κρίνουμε επίσης αναγκαίο τον διαχωρισμό της ΕΣΚΑΣΕ λόγω και της ύπαρξης μεγάλου αριθμού αθλητικών σωματείων στην υπάρχουσα Ένωση η οποία αποτελείται από 5 νομούς (ΕΥΒΟΙΑ, ΒΟΙΩΤΙΑ, ΦΩΚΙΔΑ, ΦΘΙΩΤΙΔΑ, ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ).

4ον. Το μεγάλο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο μετακίνησης των σωματείων με απεριόριστες μάλιστα δαπάνες για τη μεταφορά τους, ακόμη δε και των διαιτητών κριτών που μετακινούνται και αυτοί με χρήματα των σωματείων και επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση να κρατήσουν ενεργά τα σωματεία τους. Για τους λόγους αυτούς, αιτούμεθα να γίνει δεκτή η αίτηση μας.»

Παρότι η πλειοψηφία των σωματείων της Εύβοιας φαίνεται να βλέπει θετικά την κίνηση δημιουργίας της ΕΣΚΕ, υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Ο πρόεδρος του ΓΣ Αυλίδας  Αντρέας Ιωαννίδης εξέφρασε επίσημα την διαφωνία του, με μακροσκελή ανακοίνωση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας πάντως ότι εφόσον ψηφιστεί η δημιουργία της ΕΣΚΕ απ΄ την πλειοψηφία, θα την στηρίξει για το καλό του αθλήματος. Αναλυτικά: «Σε πρώτη φάση δεν θα μπω στην ουσία του θέματος αλλά στο διαδικαστικό, το τυπικό. Ένα τόσο σοβαρό θέμα που θα επηρεάσει το μπάσκετ της περιοχής μας για πολλά χρόνια δεν μπορεί να προσεγγίζεται μα αυτόν τον τρόπο και αυτή την προχειρότητα, με τηλέφωνα και υπογραφές δια περιφοράς. Όσο σοβαρά και αξιοσέβαστα και αν είναι τα άτομα που πρωτοστατούν σε αυτή την κίνηση και όσο και να θέλεις να τους ακολουθήσεις ο χειρισμός είναι λάθος και θυμίζει πιο πολύ συνωμοσία .Εγώ θα περίμενα να μας καλέσουν όλους σε μια συγκέντρωση , να μας πουν τα υπέρ αλλά και τα κατά (γιατί σίγουρα υπάρχουν) να ακούσουν τις απόψεις μας (γιατί έχουμε), και μετά να συναποφασίσουμε για το μέλλον μας.

Συν της άλλης, στο κείμενο που δημοσιεύτηκε σήμερα αναφέρεται ότι τα σωματεία αποφάσισαν ‘ομόφωνα’, προεξοφλώντας οτι όλοι θα υπογράψουν, πράγμα που είναι ανακριβές, ακόμα και τώρα η απόφαση δεν είναι -ακόμα- ομόφωνη, πιέζοντας με αυτό τον τρόπο όσους δεν έχουν υπογράψει, να το κάνουν για να μην είναι μόνοι τους.

Τώρα επί της ουσίας, είναι βέβαιο οτι το επίπεδο των αντρικών πρωταθλημάτων θα είναι αισθητά χαμηλότερο, στην Α’ φέτος οι 2 πρώτες ομάδες της υποτιθέμενης Ένωσης Εύβοιας είναι ο Γ.Σ. Αυλίδας και ο Αίαντας που ισοβαθμούμε στην πέμπτη θέση, και αρκετά μακριά από την τετράδα. Μέτα πάμε 9η, 11η και 12η θέση για τις υπόλοιπες 3 ομάδες της Εύβοιας, με αυτές της 5 και τις 5 που εν δύναμή θα ανέβουν από την Β’ θα φτιάξουμε άκρος ανταγωνιστικό και ποιοτικό πρωτάθλημα. Στην Β’ θα συμμετέχουν όλες οι ομάδες της Γ’ και οι τελευταίες της φετινής Β’ … Εγώ δεν το λέω πρόοδο.

Για τις γυναίκες είναι ακόμα πιο τραγικό καθώς θα κάνουμε πρωτάθλημα 2 ομάδων … εμείς και ο Σύλλας !! Στις νεάνιδες θα ήταν λίγο καλύτερα με 3 ομάδες…

Όσο αφορά το λειτουργικό κόστος, στα τμήματα υποδομής (που δεν αναφέρονται πουθενά) τα έξοδα θα είναι ίδια καθώς έτσι και αλλιώς οι όμιλοι είναι φτιαγμένοι με γεωγραφικά κριτήρια οπότε δεν αλλάζει κάτι στις αποστάσεις, πάρα μόνο για την τελική φάση.
Για τους διαιτητές στα μικρά τμήματα πάλι δεν αλλάζουν πολλά καθώς και τώρα προτιμούνται διαιτητές από μικρή ακτίνα πλην εξαιρέσεων. Μόνο στην Α πάλι θα υπάρχει σημαντική μείωση για τις ομάδες του κέντρου τουλάχιστον. Στην Αιδηψό και την Κάρυστο πάλι από Χαλκίδα θα πληρώνουν. Για τις γραμματείες δεν αλλάζει τίποτα καθώς υπάρχουν αρκετοί πια σε όλες σχεδόν τις περιοχές.

Το οδικό δίκτυο δεν αποτελεί δικαιολογία και θέμα συζήτησης καθώς της Εύβοιας, κατά γενική ομολογία, είναι με διαφορά το χειρότερο… Είναι πολύ πιο ασφαλές να πας στην Λαμία παρά στην Κύμη η την Κάρυστο για παράδειγμα και ας είναι τα τριπλάσια χιλιόμετρα .
Είναι αυτονόητο οτι θα πρέπει να δημιουργηθούν σύνδεσμοι διαιτητών και κριτών ( αυτό φαντάζει το πιο εύκολο)

Δεν ξέρω εάν αξίζει να υποβαθμίσουμε κάτι που όλοι παλεύουμε χρόνια να φτιάξουμε, χωρίς εμφανή τουλάχιστον λόγο, δεν θεωρώ οτι η μείωση των δαπανών κατά λίγες εκατοντάδες ευρώ είναι επαρκής λόγος. Ας κάνουμε ένα τραπέζι λιγότερο στους παίκτες , ας ‘κόψουμε’ από κάπου αλλού.

Δεν με ενδιαφέρει να είμαι πρώτος στο χωριό, θέλω να ανταγωνίζομαι την πόλη.
Τι θέλουμε δηλαδή να κάνουμε, μια πιο μικρή Ένωση από όπου ο πρωταθλητής θα ανεβαίνει πιο εύκολα στην Γ’ Εθνική … μου φαίνεται παράλογο να θέλουμε να μικρύνουμε για να πάμε στα μεγαλύτερα ….

Θέλω να πιστέψω,να ακούσω επιχειρήματα μπασκετικά, αγωνιστικά, αναπτυξιακά για το άθλημα, (όχι για το οδικό δίκτυο), περιμένω να με πείσετε είμαι ανοιχτός σε κάθε άποψη αρκεί να έχει επιχειρήματα.

Κατανοώ οτι υπάρχουν παράπονα από την ΕΣΚΑΣΕ, όλοι έχουμε κατά καιρούς, και πολλά ίσως είναι δικαιολογημένα, εάν κάποιοι νομίζουν οτι μπορούν να διοικήσουν καλύτερα, (πράγμα πολύ πιθανό) προτείνω να ετοιμάσουν από τώρα ένα σχήμα και να διεκδικήσουν στις επόμενες εκλογές την διοίκηση της ΕΣΚΑΣΕ ώστε να κάνουν το μεγάλο-μεγαλύτερο, το καλό-καλύτερο, και εγώ θα είμαι μαζί τους .

Οι απόψεις αυτές είναι προσωπικές καθώς οι εξελίξεις είναι αιφνιδιαστικές όσο και ραγδαίες και δεν είχαμε τον χρόνο αλλά ούτε επαρκή πληροφόρηση ώστε να κάνουμε συμβούλιο και να πάρουμε μια απόφαση, για τον λόγο αυτό δεν τις δημοσιοποιώ στην σελίδα της ομάδας αλλά μόνο στην προσωπική μου.

Εάν τελικά γίνει πράξη η νέα Ένωση από την πλειοψηφία των σωματείων, θα στηρίξω το νέο φορέα και το συμβούλιο του, όπως κάνω πάντα, για το καλό του αθλήματος.»