*ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Μανώλης Βέττας-Αποστόλης Αποστολίδης

Διαχρονικά στο Ευβοϊκό ποδόσφαιρο οι ομάδες που πέρασαν από της Εθνικές κατηγορίες και έφτασαν ακόμα και στην Α’ Εθνική, βίωσαν για τα καλά στο πετσί τους τι σημαίνει ΖΕΝΙΘ και αποθέωση, αλλά και τι το ΝΑΔΙΡ με την παρακμή μέχρι και την διάλυση και την μη κάθοδο ακόμα και σε τοπικό πρωτάθλημα χαμηλής κατηγορίας. Φυσικά η αναφορά γίνεται για τις ομάδες της Εύβοιας, μετά τον διαχωρισμό από την Βοιωτία -1973- αλλά και ειδική αναφορά στους ″3″ της Χαλκίδας (Ολυμπιακός Χ., Εύριπος Χ. και ΑΟ Χαλκίς) που έπαιξαν σε πολύ υψηλό επίπεδο!

Η ″μαύρη λίστα περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα των Ευβοϊκών ομάδων, που βίωσαν αυτό το γλυκόπικρο συναίσθημα!

 1. ΑΟ Χαλκίς:από το Ζενίθ -έστω και για λίγο- της Α’ Εθνικής, στο Ναδίρ και στον υποβιβασμό στην Β’ ΕΠΣΕ, για ν’ ακολουθήσει άμεσα άνοδος στην Α’ ΕΠΣΕ και συμμετοχές σε Δ’ & Γ’ Εθνική.
 2. Ολυμπιακός Χαλκίδας:από το Ζενίθ -έστω και για λίγο- της Α’ Εθνικής, στην ″υποχρεωτική διάλυση″, και μετά την επανίδρυση του (Α’ ΕΠΣΕ, Δ’ & Γ’ Εθνική)  στο Ναδίρ του υποβιβασμού στην Γ’ ΕΠΣΕ και αγωνιστική απραξία, πλέον…!
 3. Λήλας Βασιλικού:από το Ζενίθ και με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Γ’ Εθνική και τώρα στο Ναδίρ του υποβιβασμού στην Β’ ΕΠΣΕ και μία χρονιά σε αγωνιστική απραξία.

  Ο Λήλας Βασιλικού, ΄του αείμνηστου Αντ. Αγραφιώτη και του κόουτς Γιώργου Λάμπρου, στην πιο μεγάλη του ”μάχη” κόντρα στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα!
 4. ΑΟ Ν. Αρτάκης:από το Ζενίθ της 3χρονης παρουσίας στην Γ’ Εθνική, στο Ναδίρ όταν εγκατέλειψε μετά από πέντε αγωνιστικές στην Δ’ Εθνική, ξεκίνησε την επόμενη χρόνια στην Α’ ΕΠΣΕ με μείον…!
 5. Ηρακλής Ψαχνών:στο απόλυτο Ζενίθ, με την εντυπωσιακή παρουσία στην Β’ Εθνική και στα πρόθυρα της Α’ Εθνικής, ενώ στο απόλυτο Ναδίρ, δύο φορές δεν κατέβηκε στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και μία φορά εγκατέλειψε μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου και η απόλυτη απραξία την αγωνιστική περίοδο που έληξε…
 6. Έλαφος Αυλίδας:από το Ζενίθ της Δ’ Εθνικής, έφτασε στο Ναδίρ της Γ’ ΕΠΣΕ την οριστική διάλυση και με την ομάδα του ΑΟ Αυλίδας να είναι ο διάδοχός της….
 7. Αρτεμησιακός:το Ζενίθ ήταν η άνοδος στην Δ’ Εθνική και από εκεί στο Ναδίρ της κατακόρυφης πτώσης στην Γ’ ΕΠΣΕ και την για αρκετά χρόνια αδράνεια της ομάδας!  Επαναδραστηριοποιήθηκε σαν Αρτεμησιακός 2014, έφτασε στην Α’ ΕΠΣΕ, όμως ″δεν άντεξε″ και συνεχίζει στην Β’ ΕΠΣΕ!
 8. ΑΕ Ιστιαίας:το Ζενίθ ήταν η άνοδος στην Γ’ Εθνική, στο Ναδίρ της αγωνιστικής απραξίας και υποβιβασμός στην Α’ ΕΠΣΕ και από εκεί ανασυντάσσεται στην Β’ ΕΠΣΕ!
 9. Ευβοϊκός Αγ Νικολάου:το Ζενίθ ήταν η άνοδος στην Δ’ Εθνική, ″άτακτη″ υποχώρηση στις τοπικές κατηγορίες και στο Ναδίρ του υποβιβασμού, την φετινή χρονιά, στην Γ’ ΕΠΣΕ μετά από 20 χρόνια!
 • ΑΟ Λουκισίων:το Ζενίθ ήταν η εντυπωσιακή 7χρονη παρουσία στην Δ’ Εθνική, στο Ναδίρ, ο υποβιβασμός στην Β’ ΕΠΣΕ, όμως ανασυντάχθηκαν και επέστρεψαν θριαμβευτικά, στην Α’ ΕΠΣΕ!
 • ΑΕ Προποντίδα:το Ζενίθ ήταν η εντυπωσιακές παρουσίες στην Δ’ Εθνική, στο Ναδίρ, ήρθε ο υποβιβασμός στην Β’ ΕΠΣΕ! Η “Μπαρτσα” είναι η μοναδική ομάδα στην Εύβοια από το ξεκίνημα του Ευβοϊκού ποδοσφαίρου το 1936, που έχει συνεχή παρουσία στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ευβοίας και της πάλαι ποτέ Ένωση Εύβοιας-Βοιωτίας.
 • Αναγέννηση Μαντουδίου: …το Ζενίθ η σύντομη παρουσία στην Δ’ Εθνική, στο Ναδίρ ο υποβιβασμός μέχρι την Γ’ ΕΠΣΕ, ενώ επανήλθε φέτος στην Α’ ΕΠΣΕ.
 • Αστέρας Βατώντα: …το Ζενίθ ήταν η μία και μοναδική παρουσία στην Δ’ Εθνική, το Ναδίρ, όταν δύο φορές δεν κατέβηκε στο πρωτάθλημα της κατηγορίας που συμμετείχε, και πλέον σε αγωνιστική απραξία.
 • ΑΟ Κύμης: …το Ζενίθ του ΑΟΚ ήταν η εντυπωσιακή παρουσία στην Δ’ & Γ’ Εθνική και το Ναδίρ ο υποβιβασμός στην Γ’ ΕΠΣΕ…
 • Δόξα Προκοπίου: …το Ζενίθ η παρουσία δύο φορές στην Δ’ Εθνική και το Ναδίρο υποβιβασμός στην Β’ ΕΠΣΕ
 • ΑΟ Κανήθου: …το Ζενίθ η άνοδος στην Δ’ Εθνική και το Ναδίρ ο υποβιβασμός στην Γ’ ΕΠΣΕ αγωνιστική απραξία του ανδρικού τμήματος, τα τελευταία χρόνια μετέχει στα πρωταθλήματα υποδομών της ΕΠΣΕ.
 • Αμαρυνθιακός: …το Ζενίθ η άνοδος στην Δ’ Εθνική και το Ναδίρ ο υποβιβασμός στην Γ’ ΕΠΣΕ συνεχή αγωνιστική παρουσία και επανέκαμψε, δυνατός στην Α’ΕΠΣΕ.
 • Ταμυναικός: …το Ζενίθ οι πολλές και αξιόλογες παρουσίες σε Δ’ & Γ’ Εθνική, και το Ναδίρ ο σύντομος υποβιβασμός στην Β’ ΕΠΣΕ και φυσικά η συνεχής αγωνιστική παρουσία!
 • Απόλλων Ερέτριας: …βίοι παράλληλοι με τον ″γείτονα″ Ταμυναϊκό! …το Ζενίθ οι πολλές και αξιόλογες παρουσίες σε Δ’ & Γ’ Εθνική, και το Ναδίρ ο σύντομος υποβιβασμός στην Β’ ΕΠΣΕ και φυσικά η συνεχής αγωνιστική παρουσία!
 • ΑΕ Χαλκίδας: …το Ζενίθ, όταν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Εύβοιας, όμως δεν παρουσιάστηκε να αγωνιστεί στην Δ’ Εθνική, στο Ναδίρ με τον υποβιβασμό στην Β’ ΕΠΣΕ, όπου καταγράφει συνεχείς παρουσίες!
 • Ευβοϊκός Χαλκίδας: …το Ζενίθ, πρωταθλητής Εύβοιας, έπαιξε στην Δ’ Εθνική και το Ναδίρ ο υποβιβασμός στην Γ’ ΕΠΣΕ και η οριστική διάλυση.
 • …και φυσικά μην ξεχνάμε τον πάλαι ποτέ, δυνατό τον Εύριπο Χαλκίδας, αρχές 10ετίας του ’60, όταν έφτασε στο Ζενίθ, παίζοντας στην Β’ Εθνική, για να φτάσει στην υποχρεωτική ″συγχώνευση″ και στο Ναδίρ με την εξαφάνισή του! Επανήλθε πολύ αργότερα με προσθήκη του ονόματος ″Αναγέννηση″, όμως σύντομα έφτασε πάλι στην αδράνεια και την εξαφάνιση για 2η φορά, από το ποδοσφαιρικό προσκήνιο της Εύβοιας!
 • …ένα ακόμα αξιοσημείωτο το παρατηρούμε στην συμμετοχή-ρεκόρ 6 Ευβοϊκών ομάδων, στον 4ο όμιλο (με 20 ομάδες) της Δ’ Εθνικής το 1991-92!
  Ο ΑΟ ΧΑΛΚΙΣ ήταν ο πρωταθλητής και πήρε το εισιτήριο ανόδου για την Γ’ Εθνική, ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Χαλκίδας, τερμάτισε 4ος, ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές, ο ΛΗΛΑΣ Βασιλικού ήταν στην 8η θέση και στην 13η η ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ, ήταν οι 4 ομάδες που πήραν τον τίτλο, αλλά και ″έσωσαν″ την κατηγορία! Αντίθετα δεν τα κατάφεραν και επέστρεψαν στο τοπικό, ο ΕΛΑΦΟΣ Αυλίδας (18ος) και ο ΑΜΑΡΥΝΘΙΑΚΟΣ (20ος)!
 • …ΦΩΤΟ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: