Eίναι μέλος της νέας γενιάς των Ελλήνων προπονητών και ήδη έχει καταφέρει να δημιουργήσει το δικό του background στα ελληνικά παρκέ. Από το οικοδόμημα του Αρκαδικού, το οποίο βρέθηκε στα «μεγάλα σαλόνια» της Basket League, στα Τρίκαλα και από εκεί στην Κύμη. Η πορεία του Γιάννη Καστρίτη είχε αρκετές αντιξοότητες, όμως φρόντισε να βγάλει εις πέρας κάθε αποστολή. «Σύμμαχός» του σε αυτή την προσπάθεια, η σκληρή καθημερινή δουλειά. Πλέον, στον πάγκο της Κύμης ο νεαρός προπονητής έχει καταφέρει να τραβήξει τα βλέμματα αρκετών με την πορεία της ομάδας του. Κι αυτό γιατί από το 0-6 στις αρχές Δεκεμβρίου, η ομάδα της Εύβοιας έφτασε στο 12-11, με το πέρας 23 αγωνιστικών και ετοιμάζεται πλέον για την παρθενική παρουσία της σε πλέι οφ ελληνικού πρωταθλήματος. Ποιος είπε, όμως, πως όλα αυτά έγιναν με τον εύκολο τρόπο; Πάντως σίγουρα όχι ο 36χρονος προπονητής…Ο Γιάννης Καστρίτης, λοιπόν, ανοίγει τα χαρτιά του μιλώντας στο SDNA, για τις αλλαγές που έφεραν αποτέλεσμα στην Κύμη, αποκαλύπτει ποιο ήταν το σημείο που ήρθε η αλλαγή, πριν από το παιχνίδι με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, χαρακτηρίζει πρόκληση την Εθνική Νέων και θέτει στόχους για το μέλλον του, κάνοντας ήδη τις πρώτες σκέψεις για τη νέα σεζόν. Αρκετά, όμως, με τον πρόλογο, ο λόγος στον ίδιο τον πρωταγωνιστή…

Η σεζόν αλλιώς ξεκίνησε για την Κύμη και αλλιώς δείχνει να καταλήγει. Μέχρι ώρας τι αποτίμηση θα κάνατε;

«Εξ αρχής είχαμε θέσει ως στόχο η ομάδα να κάνει έστω και ένα μικρό βήμα προόδου, σε σχέση με την πρώτη σεζόν της στην Basket League και να παρουσιάσουμε μέσα στο γήπεδο μια εικόνα που θα… αγκαλιάσει ο κόσμος και θα χαίρεται να βλέπει την ομάδα μας. Εκ του αποτελέσματος, έχοντας φτάσει τις 12 νίκες και εξασφαλίζοντας τα πλέι οφ, έχουμε κάνει όχι απλά ένα μικρό βήμα προόδου, αλλά έχουμε γράψει μια μικρή… ιστορία στο μπάσκετ της Κύμης και όλοι μας, από την πλευρά της ομάδας καθημερινά, αλλά και ο φίλαθλος κόσμος ευχαριστιέται το μπάσκετ. Οπότε, δεν μπορούμε παρά να είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία και τα αποτελέσματα που έχουμε ως τώρα».

Τώρα υπάρχει ικανοποίηση, όμως το πρώτο δίμηνο τα πράγματα δεν ήταν έτσι, λόγω και του 0-6, σωστά;

«Μέχρι και τις 2 Δεκέμβρη, όταν κάναμε την πρώτη νίκη μας για φέτος κόντρα στον Πανιώνιο, η κατάσταση ήταν δύσκολη. Όχι τόσο λόγω των ηττών που είχαμε κάνει, γιατί όσοι ήμασταν μέσα στην ομάδα κατανοούσαμε και καταλαβαίναμε γιατί έρχονταν αυτά τα αποτελέσματα. Ήμασταν μια καινούργια ομάδα και θέλαμε το χρόνο μας. Είχαμε εξ αρχής δύσκολο πρόγραμμα, αλλά και πολλά προβλήματα τραυματισμών που δεν μας επέτρεπαν να είμαστε στο ρυθμό που θέλαμε. Από αυτή την άποψη η καθημερινότητά μας ήταν δύσκολη, αλλά δεν πάψαμε στιγμή να πιστεύουμε στην ομάδα μας, στον τρόπο δουλειάς των παιδιών και με την έμπρακτη στήριξη της διοίκησης, η εικόνα μας άλλαξε και βάσει αποτελεσμάτων και κλείσαμε θέση στα πλέι οφ».

«Κομβικό σημείο το παιχνίδι με τον ΓΣΛ Φάρο»

Στις 2 Δεκεμβρίου αντιμετωπίσατε τον Πανιώνιο σε ένα κομβικό παιχνίδι. Θεωρείτε πως η νίκη εκείνη ήταν το σημείο κλειδί για την πορεία της Κύμης;

«Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ήταν το σημείο κλειδί, αλλά κομβικό κατ εμέ ήταν το παιχνίδι κόντρα στον ΓΣΛ Φάρο στην έδρα μας. Ήταν ένα παιχνίδι που το περιμέναμε πως και πως, όμως το χάσαμε. Από τότε σήμανε… συναγερμός στην ομάδα. Όλοι συγκεντρωθήκαμε ακόμα περισσότερο στο στόχο μας. Έγιναν και οι αλλαγές στο ρόστερ και από εκεί και πέρα η νίκη επί του Πανιωνίου ήρθε σαν επιβράβευση στην σκληρή δουλειά των παικτών όλους αυτούς τους μήνες. Τόνωσε την ψυχολογία μας για τα καλά και έδειξε πως μπορούμε να πετύχουμε κι άλλες νίκες στην πορεία».

Αναφερθήκατε στις αλλαγές. ΜακΦάντεν, Κάιζερ, ΜακΓκι ήταν τρεις παίκτες που ήρθαν κατά τη διάρκεια της σεζόν και βοήθησαν αμέσως την ομάδα…

«Αφενός δείχνει την πολύ καλή δουλειά που έκαναν οι παίκτες που βρίσκονταν ήδη εδώ, αλλά και το καλό κλίμα που έχουμε σαν ομάδα. Ο ΜακΓκι και ο Κάιζερ ήρθαν να αντικαταστήσουν δύο τραυματίες που είχαμε, τον Τρέιλορ και τον Ο’Μπράιεν και αμέσως αναπλήρωσαν τα κενά που είχαμε στην αθλητικότητα και στα ριμπάουντ. Ο ΜακΦάντεν αντικατέστησε τον Έντουαρντς. Είναι ένα παιδί που έχει παίξει στην Ελλάδα. Όλοι ξέρουμε την αξία του και την ικανότητά του στο σκοράρισμα. Είναι θετικός χαρακτήρας και μπήκε αμέσως στο κλίμα της ομάδας. Οπότε, όλοι μαζί συνεχίσαμε. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να μπουν στο κλίμα όλα τα παιδιά».

Περιμένατε ότι θα μπουν τόσο γρήγορα στο κλίμα και θα βοηθήσουν άμεσα την Κύμη;

«Ναι! Το περιμέναμε γιατί και οι τρεις ήταν πολύ θετικοί χαρακτήρες και πολύ καλά παιδιά. Και το κλίμα που βρήκαν, παρά τα αποτελέσματα, ήταν πολύ καλό και ήμασταν ενωμένοι. Όλοι ήμασταν ενωμένοι παρά τα αρνητικά αποτελέσματα. Για έναν παίκτη που συναντά τέτοιες συνθήκες σε μια οργανωμένη κατάσταση τον βοηθάει να εγκλιματιστεί και να αποδώσει αυτά που μπορεί στο παρκέ».

Τα λόγια του Θανάση Γιαννακόπουλου για τον Θαντ ΜακΦάντεν στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ ήταν κατά κάποιον τρόπο και τιμή για εσάς;

«Πρώτα απ’ όλα είναι τιμή για τον ίδιο τον Θαντ για την προσπάθεια που έχει κάνει τόσα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει κάποιες καλές μεταγραφές και βγαίνει στην επιφάνεια. Ήταν επιβράβευση για τον ίδιο. Έχει περάσει κι αυτός αρκετά δύσκολα στο παρελθόν».

Μένουν 3 αγωνιστικές για το τέλος της κανονικής διάρκειας και μετά πλέι οφ. Αυτό σας κάνει να επαναπαύεστε και λίγο ενόψει του φίνις της σεζόν;

«Σε καμία περίπτωση δεν επαναπαυόμαστε. Έτσι κι αλλιώς εξ αρχής ο τρόπος που διαχειριζόμαστε την καθημερινότητά μας είναι να κοιτάζουμε την επόμενη προπόνηση, ώστε κάθε εβδομάδα να γινόμαστε καλύτεροι στο επόμενο παιχνίδι. Τα παιδιά έχουν δείξει ότι έχουν τεράστια κίνητρο, ακόμα και τώρα στο τέλος της σεζόν δείχνουν τον καλύτερο εαυτό τους στην προπόνηση. Έτσι θα συνεχίσουμε με στόχο να διεκδικούμε το καλύτερο σε κάθε παιχνίδι».

«Μας έχει αγκαλιάσει η Χαλκίδα, υπάρχει στήριξη και εμπιστοσύνη στην Κύμη»

Επί προσωπικού, αν σας έλεγε κάποιος ότι είστε ο προπονητής της σεζόν τι θα του λέγατε;

«Δεν είναι κάτι που με απασχολεί. Παίζουμε ένα παιχνίδι που, καλώς ή κακώς, απόλυτοι πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες. Οπότε θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν κάποιοι έλεγαν καλά λόγια για την ομάδα μας και την πορεία που κάναμε. Από εκεί και πέρα, σε κάποια συλλογική προσπάθεια, από τον πρώτο ως τον τελευταίο όλοι έχουν βάλει το λιθαράκι τους και όλοι δικαιούνται μερίδιο».

Είπατε πως η Κύμη γράφει ιστορία. Αυτό ανοίγει την όρεξη για κάτι ακόμα καλύτερο;

«Μπήκαμε στην ιστορία της Κύμης. Για όποιον έχει βλέψεις και φιλοδοξίες η επόμενη μέρα λέει ότι θα πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά. Καλό είναι να τελειώσει με το καλό η φετινή σεζόν, γιατί έχουμε ακόμα κάποια παιχνίδια μπροστά μας και καλό θα είναι να συγκεντρωθούμε εκεί και όταν θα τελειώσει η σεζόν η διοίκηση θα θέσει τους επόμενους στόχους της ομάδας».

Μιας και είπατε για την επόμενη σεζόν, θα θέλατε να συνεχίσετε στην Κύμη;

«Οι συνθήκες που υπάρχουν στην Κύμη είναι κάτι παραπάνω από ιδανικές. Υπάρχουν σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού, οπότε θα ήταν μια ιδανική κατάσταση, όπου κάθε επαγγελματίας θα ήθελε να βρίσκεται. Τελειώνοντας η σεζόν θα καθίσουμε και θα μιλήσουμε με τον πρόεδρο και όπως σας είπα η διοίκηση θα θέσει τον ρυθμό και το πλάνο της επόμενης μέρας».

«Τιμή και πρόκληση η Εθνική Νέων, δεν το περίμενα»

Για εσάς, πάντως, οι υποχρεώσεις δεν τελειώνουν εδώ, καθώς μετά το τέλος του πρωταθλήματος ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για εσάς, αυτό της Εθνικής Νέων…

«Είναι μεγάλη τιμή. Είναι πολύ μεγάλη πρόκληση. Από αρχές Ιουνίου θα αρχίσουμε την προετοιμασία με τα παιδιά που θα αποτελούν την ομάδα. Είναι μια καινούργια προσπάθεια. Σίγουρα όλοι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας. Το πιο σημαντικό σε αυτές τις ηλικίες είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτυχθούν γιατί η Εθνική αυτή είναι το τελευταίο σκαλοπάτι πριν την Ανδρών και σιγά σιγά μπαίνουν στις επαγγελματικές κατηγορίες. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε να τους δώσουμε όσα εφόδια γίνεται για να ανταποκριθούν και σε εθνικό και σε συλλογικό επίπεδο».

Όταν έγινε η πρόταση από την Ομοσπονδία το περιμένατε ή ήταν ξαφνικό;

«Ήταν ξαφνικό, δεν το περίμενα. Ήταν πολύ τιμητικό και ένιωσα πολύ όμορφα. Απάντησα θετικά αμέσως και χωρίς δεύτερη σκέψη».

Είστε και ένας προπονητής που κάθε χρόνο κάνετε βήματα προόδου. Πέρυσι με τα Τρίκαλα κάνατε την καλύτερη σεζόν της ομάδας στην Basket League και φέτος πλέι οφ με την Κύμη. Αυτό για εσάς πώς είναι;

«Είναι μεγάλη ικανοποίηση. Είναι πολύ ευχάριστο και είναι σύμφωνα και με αυτό που λέμε για την ομάδα. Θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα προς τα μπροστά, αλλά αυτό ισχύει και για εμάς. Βέβαια, δεν είναι εύκολο να τα πηγαίνεις καλύτερα από προηγούμενη χρονιά. Πολλά πράγματα μπορούν να στραβώσουν και να χαλάσουν. Για παράδειγμα, δεν ξεκινήσαμε τη χρονιά καλά. Είναι αρκετά πράγματα που μπορούν να… στραβώσουν.

Οπότε, το σημαντικότερο για έναν προπονητή, κατά τη γνώμη μου, είναι να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό κάθε μέρα και να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για την ομάδα που βρίσκομαι και με τιμά με την εμπιστοσύνη της. Από τη στιγμή που έρχονται και τα θετικά αποτελέσματα, αυτό είναι ακόμα καλύτερο».

«Μην αφήνεις ποτέ κανέναν να σου λέει τι δεν μπορείς να κάνεις»

Όλα αυτά είναι απόρροια και των επιρροών που έχετε;

«Αναμφισβήτητα! Είμαι μικρός ακόμα στο χώρο, είμαι νέος. Κάθε μέρα προσπαθώ να έχω μάτια και αυτιά ανοιχτά και να μαθαίνω. Από προπονητές έχω πάρει πράγματα, ενώ έχω τη χαρά να συνεργαστώ και με πολλούς καλούς παίκτες, που έχουν αξιόλογη πορεία, τόσο πέρυσι όσο και παλιότερα. Και από αυτούς μαθαίνω πολλά πράγματα».

Η ατάκα που σας είχε μείνει περισσότερο στο μυαλό, ως συμβουλή, ποια είναι;

«Δεν ήταν κάτι που ειπώθηκε σε μένα προσωπικά. Σε μικρή ηλικία είχα ακούσει από τον κόουτς Χριστόπουλο, ο οποίος ήταν ο πρώτος που με έβαλε στην Α1 και του χρωστάω πολλά, ήταν μια ατάκα που είχε πει στους παίκτες τότε. «Μην αφήσετε ποτέ κανέναν να σας πει τι δεν μπορείτε να κάνετε», είχε πει. Αυτό μου είχε μείνει και μπορώ να πω ότι έχει μεγάλη αξία και σε μένα».

Ο Γιάννης Καστρίτης πώς φαντάζεται τον εαυτό του σε μια δεκαετία από τώρα;

«Μακάρι να έχω την υγεία μου σε μια 10ετία. Να έχω μια υγιή και όμορφη οικογένεια εκτός γραμμών. Στο επαγγελματικό κομμάτι απλά να μπορώ να είμαι σε μια κατάσταση που θα το ευχαριστιέμαι και θα το απολαμβάνω όπως κάνω αυτή τη στιγμή».

πηγή: sdna.gr