Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις ομάδες της Γ΄ Εθνικής και της Α’ Εθνικής γυναικών μετά τα θετικά νέα που ήρθαν από την εβδομαδιαία σύσκεψη των λοιμωξιολόγων.

Συγκεκριμένα την ερχόμενη Δευτέρα επιτρέπεται η επιστροφή στις προπονήσεις για τους παίχτες του Ηρακλή Ψαχνών, του ΑΟ Ν. Αρτάκης και των Αβαντίδων, χωρίς όμως να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα δημοσιευτεί η ΚΥΑ, με την οποία θα αναλύονται όλες οι προϋποθέσεις της επιστροφής. Όπως έχει διαρρεύσει, μία βασική προυπόθεση θα είναι να γίνονται εβδομαδιαία τεστ κορονοϊού στους προπονητές και το προπονητικό επιτελείο των ομάδων, το κόστος των οποίων πιθανότατα να πέσει στις Περιφέρειες, οι οποίες θα κληθούν να διαθέτουν τον αναγκαίο αριθμό τεστ στις ομάδες τους.

Ποδοσφαιριστές και προπονητές υποδέχτηκαν με θέρμη τα ευχάριστα νέα, την ίδια ώρα που πολλές διοικήσεις είναι συγκρατημένες, μέχρι να μάθουν το πλήρες πλάνο των μέτρων που θα κληθούν να ακολουθήσουν.

Τα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί είναι πολλά τόσο σε υγειονομικό επίπεδο όσο και σε αθλητικό. Στο πεδίο του κορονοϊού, αναμένονται λεπτομέρειες σχετικά με την συχνότητα των τεστ, πως θα αντιμετωπίζεται η εμφάνιση κρούσματος μέσα σε μία ομάδα, τι μέτρα υποχρεώνεται μία ομάδα να λαμβάνει στις εγκαταστάσεις τους την ώρα των προπονήσεων και του αγώνα.

Παράλληλα, η ΕΠΟ καλείται να επικαιροποιήσει τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων και τους όρους ανόδου και υποβιβασμού, ειδικά στην Γ΄ Εθνική στην περίπτωση που, το πιθανότερο, δεν επανεκκινήσουν τα τοπικά πρωταθλήματα. Επιπλέον, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να αποσαφηνιστούν οι επιπτώσεις των ομάδων στην περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων αλλά και ποια λύση θα δίνεται αν υπάρξουν Δήμοι ή Περιφέρειες που θα αρνηθούν να δώσουν άδεια διεξαγωγής αγώνα στα γήπεδα τους για υγειονομικούς λόγους.

Το κυριότερο όλων είναι να γίνει γνωστός ο τρόπος που θα εξασφαλίζει την απουσία θεατών σε εξέδρες και τους γύρω χώρους των γηπέδων. Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μεταξύ όσων επιδιώξουν να παρακολουθήσουν έναν αγώνα δεν θα γίνει μικρότερος με καταμερισμό ευθυνών σε παράγοντες ή με βαθμολογική – χρηματική τιμωρία ομάδων.  

Εν αναμονή των απαντήσεων στις παραπάνω ερωτήσεις αλλά και σε πολλές άλλες που υπάρχουν, παραθέτουμε την σχετική ανακοίνωση:

«H «Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» εισηγήθηκε θετικά, αναφορικά με αιτήματα του Υφυπουργείου Αθλητισμού για την έναρξη αγώνων πρωταθλημάτων και προπονήσεων και η «Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19″ ενέκρινε ομόφωνα:

  • Την έναρξη των αγώνων, το αργότερο στις 27-28/02/2021, των πρωταθλημάτων: Α1 μπάσκετ Γυναικών Α1 χάντμπολ Ανδρών και Γυναικών Α1 πόλο Γυναικών και Ανδρών πόλο με βάση τα ισχύοντα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και με την επισήμανση της επιστροφής των ομάδων στην έδρα τους αυθημερόν, όταν συμμετέχουν στην διεξαγωγή αγώνων εκτός νομού.
  • Την έναρξη των προπονήσεων στα πρωταθλήματα: Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου Γυναικών, Γ’ Εθνικής ποδοσφαίρου Ανδρών, Α2 μπάσκετ Ανδρών, Α’ Εθνικής Ποδοσφαίρου Σάλας Ανδρών, με τις προϋποθέσεις διενέργειας εβδομαδιαίων τεστ.
  • Την έναρξη των προπονήσεων και στα κλειστά κολυμβητήρια για: αθλητές σωματείων σε αγωνιστικό επίπεδο υποψηφίους των ΣΕΦΑΑ και των Στρατιωτικών Σχολών άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (θεραπευτική κολύμβηση), υπό τους όρους τήρησης των αποστάσεων (ένα άτομο ανά 30 τ.μ. κολυμβητικής δεξαμενής), με κλειστά αποδυτήρια και διενέργειας εβδομαδιαίων τεστ.
  • Την έναρξη λειτουργίας επτά χιονοδρομικών κέντρων (χωρίς την λειτουργία των σαλέ) για την προπόνηση των αθλητών που ανήκουν σε σωματεία χιονοδρομίας (με λίστες επικυρωμένες από την Ομοσπονδία), ώστε να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή του πρωταθλήματος τον Μάρτιο, με τις προϋποθέσεις της χρήσης των lift από ένα άτομο, της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας και διενέργειας τεστ.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα υπάρχουν με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης και κατόπιν με την εξειδίκευση που θα ακολουθήσει από τη ΓΓΑ για κάθε τομέα αθλητικής δραστηριότητας».