Η Προποντίδα η ” Μπάρτσα” του ευβοϊκού ποδοσφαίρου μετά από απουσίας πολλών χρόνων από την Α’ Ε.Π.Σ.Ε επέστρεψε εμφατικά στους μεγάλους της Εύβοιας κάνοντας μια απόλυτη επιτυχημένη χρονιά σε πρωτάθλημα, κυπέλλο και League Cup.

Μπορεί να έλειψε αρκετά χρόνια από την μεγάλη κατηγορία της Εύβοιας αλλά η Προποντίδα απέδειξε ότι η φυσική της θέση είναι στην Α’ Ε.Π.Σ.Ε και είναι ένα μεγάλο μέγεθος για την Εύβοια και την πρώτη κατηγορία μια από τις πιο ιστορικές ομάδες που υπάρχουν στον νομό μας και συμμετέχει ανελλιπώς σε όλα τα πρωταθλήματα από την ίδρυση μέχρι και τώρα.

Στην μεγάλη κατηγορία της Εύβοιας είχε αγωνιστεί για τελευταία φορά το 2012-2013 όταν και υποβιβάστηκε στην Β’ Ε.Π.Σ.Ε και την επόμενη χρονιά το 2013-2014 διεκδικήσε την επάνοδο και πάλι αλλά δεν κατάφερε καθώς ηττήθηκε στο μπαράζ ανόδου από την Μακρυκάπα τελικά μετά από 10 χρόνια τα κατάφερε καθώς το 2022-2023 κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2ου ομίλου της Β’ Ε.Π.Σ.Ε και πήρε την άνοδο για την Α’ Ε.Π.Σ.Ε.

Από το 2020 όταν και επέστρεψε και πάλι στην φυσική της έδρα που είναι ο Βούρκος και το γήπεδο ” Δημάρχου Σκούρα” εκεί που κατά το παρελθόν η “Μπάρτσα” έζησε πολύ μεγάλες στιγμές έχει αγωνιστεί και στις εθνικές κατηγορίες, έχοντας ένα λαμπρό και φωτεινό παρελθόν πίσω της θέλει να χαράξει νέες σελίδες στην μεγάλη της ιστορία. Ο Βούρκος είναι μια έδρα που γίνεται απόρθητο φρούριο για την Προποντίδα.

Ο προπονητής Παναγιώτης Τοκπασίδης στηρίχτηκε σε ένα σύνολο ποδοσφαιριστών που είναι χρόνια μαζί και σε αυτό εντάχθηκαν νεαροί και ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές όπως οι Θέμης Τσιαμπαλής, Ζαχαριάδης, Αργυρός, Νικολάου και μαζί με αυτούς που υπήρχαν οι Σταθόπουλος, Παπακωνσταντίνου, Κουσκούτης, Γκιόσι, Μωραΐτης, Αθανασίου, Λάμπρος Τσιαμπαλής και άλλοι δημιούργησαν ένα σύνολο ομάδας που θα κυνηγούσε από τον πρώτο κιόλας χρόνο στην Α’ Ε.Π.Σ.Ε την καθιέρωση στους μεγάλους και όχι να μάχεται για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Με όπλο την έδρα της σε μεγάλο ποσοστό κατάφερε να επιτυχεί σημαντικές και μεγάλες νίκες που έφεραν την ομάδα της Προποντίδας στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας κάποιες από τις σημαντικές νίκες εντός έδρας που πέτυχε ήταν οι νίκες επί των Μακρυκάπα, Αιδηψός, ΑΠΚΟ Δροσιάς και εκτός έδρας να επιτύχει νίκες όπως με τον Σταυρό, τον ΑΟ.Χαλκίς και να φτάσει εν τέλει στην 4η θέση της βαθμολογίας.

Εκτός αυτού πέραν του πρωταθλήματος όπου κατέλαβε την 4η θέση και στις άλλες δύο διοργανώσεις της Ε.Π.Σ.Ε τα πήγε περίφημα μιας και έφτασε έως τα ημιτελικά σε κύπελλο Ευβοίας και League Cup. Με την επιστροφή της “Μπάρτσα” στους μεγάλους να είναι εμφατική και να στέλνει ηχηρό μήνυμα ότι η θέση της είναι εκεί στην μεγάλη κατηγορία και ότι σιγά σιγά στο μέλλον ο Βούρκος θα μπορεί να ξανά ζήσει στιγμές από το ένδοξο παρελθόν.

Ο στόχος της νέας χρονιάς δεν αλλάζει με τον Παναγιώτη Τοκπασίδη να συνεχίζει στην άκρη του πάγκου το αγωνιστικό πλάνο και η φιλοσοφία θα είναι η ίδια με αξιοποίηση και βάση όπως όλα αυτά τα χρόνια με ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τα σπλάχνα του συλλόγου και με λίγες και προσεγμένες προσθήκες που να βοηθήσουν σημαντικά τον σύλλογο για την επίτευξη των στόχων. Με την Προποντίδα να θέλει να κάνει ένα βήμα παραπάνω αυτή την φορά.

Την χρονιά που ολοκληρώθηκε το επιθετικό βάρος στο σκοράρισμα σήκωσαν οι Θέμης Τσιαμπαλής, Λέο Γκιόσι και Ζαχαριάδης.

Τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής αυτοί που τράβηξαν το περισσότερο αγωνιστικό κουπί κατά την χρονιά που μας πέρασε ήταν οι: Παπακωνσταντίνου, Θέμης Τσιαμπαλής, Γκιόσι, Ζαχαριάδης και Ντεγιάννης.

Η Προποντίδα τερμάτισε στην 4η θέση της βαθμολογίας καθώς συγκέντρωσε 51 βαθμούς με απολογισμό 16 νίκες 3 ισοπαλίες 11 ήττες και γκολ 65-48.