Σε προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε γιατί η ΕΠΟ είναι πολύ κοντά να μην επιτρέψει την συνέχιση των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Με βάση αυτό το ενδεχόμενο, σύντομα η ΕΠΣΕ θα κληθεί να λύσει τα δικά της προβλήματα. Θα πρέπει να αποφασίσει ποιες ομάδες θα πάρουν την άνοδο σε ανώτερη κατηγορία, ποιες θα υποβιβαστούν και πως θα δομηθούν οι κατηγορίες την νέα σεζόν.

Αρχικά, η ΕΠΟ την ερχόμενη Τετάρτη ενδεχομένως να μας κάνει σοφότερους σχετικά την τύχη της Αρτάκης, αν και όλα τα έως τώρα σενάρια συνηγορούν πως ο ΑΟΝΑ θα παραμείνει στην Γ΄, με το φετινό πρωτάθλημα να διακόπτεται οριστικά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες στην Εύβοια εξετάζεται το σενάριο μίας ευρείας αναδιάρθρωσης των κατηγοριών, παράλληλα με αρκετές αλλαγές σε σχέση με όσα γνωρίζαμε έως τώρα. Ας δούμε τι περιλαμβάνεται στις σκέψεις των μελών του Δ.Σ. της ΕΠΣΕ, οι οποίοι εξετάζουν συνολικά το πρόβλημα, αλλά θα το αναφέρουμε παρακάτω ξεχωρίζοντας το, σε δύο μέρη: Αρχής γενομένης από το θέμα της ανόδου και του υποβιβασμού ομάδων από την τωρινή σεζόν και αφετέρου με την δομή των νέων πρωταθλημάτων της ερχόμενης σεζόν.

  • Στην Α΄ κατηγορία η πρόθεση είναι να πάρει την άνοδο ο Ηρακλής Ψαχνών και να υποβιβαστεί μόνο ο Παντριαδικός που έχει αποχωρήσει. Ελάχιστες πιθανότητες συγκεντρώνει, αλλά δεν αποκλείεται, το ενδεχόμενο υποβιβασμού και του Ευβοϊκού Αγ. Νικολάου που μαθηματικά είχε αποχαιρετήσει την κατηγορία πριν την διακοπή

(Να διευκρινίσουμε ότι η απόσταση του Ευβοικού Αγ. Νικολάου από τον Απόλλωνα Ερέτριας που βρίσκεται στην 13η θέση είναι 21 βαθμοί. Άρα για να επιβεβαιωνόταν ο μαθηματικός υποβιβασμού του Ευβοϊκού θα έπρεπε η ομάδα της Ερέτριας να πάρει 1 βαθμό στις υπολειπόμενες 7 αγωνιστικές. Κάτι που θα συνέβαινε στην χειρότερη περίπτωση την τελευταία αγωνιστική με την νίκη χωρίς αγώνα απέναντι στον Παντριαδικό.)

  • Στην Β΄ κατηγορία, το σενάριο λέει να μην ανέβουν μόνο οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου αλλά και οι τρίτοι των, έως τώρα, βαθμολογικών πινάκων. Έτσι θα βρεθούν από την Β΄ στην Α΄ κατηγορία 6 ομάδες συνολικά (Αρτεμησιακός, Ευβοϊκός Γουβών και Αναγέννηση Μαντουδίου από τον 1ο όμιλο – Κάρυστος, Καλοχώρι-Παντείχι και Παραλία από τον 2ο). Στην Γ΄ θα υποβιβαστούν οι Ωρεοί από τον 1ο και οι Κονίστρες από τον 2ο που είχαν μαθηματικά χάσει την μάχη πριν την διακοπή.
  • Στην Γ΄ κατηγορία την άνοδο αναμένεται να πάρουν οι, ήδη, πρωταθλητές από τον 1ο και 3ο όμιλο (Κήρινθος και Κριεζά αντίστοιχα) καθώς και οι δύο διεκδικητές της ανόδου στον 2ο, δηλαδή Καθενοί και Πισσώνας.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι συγκεκριμένες σκέψεις είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου που δείχνει να διαμορφώνεται έπειτα από την τροπολογία Αυγενάκη, την ενδεχόμενη επανεμφάνιση του Κορωναϊού το ερχόμενο φθινόπωρο που μπορεί να προκαλέσει νέα διακοπή στο ποδόσφαιρο για κάποιο διάστημα και τα δυσμενή οικονομικά δεδομένα που προκλήθηκαν από την καραντίνα.

Έτσι, το πλάνο της νέας περιόδου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δείχνει να διαμορφώνεται ως εξής (Χωρίς να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες και τον ακριβή τρόπο διεξαγωγής ακόμα):

  • Η Α΄κατηγορία θα απαρτίζεται από 20 ομάδες, χωρισμένες σε δύο ομίλους. Θα υπάρχουν δύο φάσεις, αφού προβλέπεται διαδικασία πλέι οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή και πλέι άουτ για τον υποβιβασμό.
  • Η Β΄ κατηγορία θα συγκεντρώνει 30-32 ομάδες, οι οποίες αναμένεται να χωριστούν σε 3 ομίλους.
  • Στην Γ΄ κατηγορία θα βρίσκονται οι υπόλοιπες ομάδες και η διαδικασία διαμόρφωσης των ομίλων θα γίνει, όπως κάθε χρόνο, μετά τις δηλώσεις συμμετοχής και αφού πρώτα γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των ομάδων που θέλουν να πάρουν μέρος.

(Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν τουλάχιστον 5 ομάδες που σκέφτονται να κάνουν την επανεμφάνισή τους στον Ευβοϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη, οι οποίες μετά την καραντίνα έχουν αρχίσει να κάνουν …δεύτερες σκέψεις αλλά η ΕΠΣΕ δηλώνει την σιγουριά ότι τελικά θα δηλώσουν συμμετοχή. Αυτές είναι ο Ερμής Πηλίου, ο ΠΑΟ Λιχάδας, η Αναγέννηση Γιάλτρων, ο Ερμής Ροβιών και το Μετόχι Διρφύων.)

Ένα επιπλέον καινούργιο στοιχείο που προκύπτει είναι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην διεξαχθεί του χρόνου το πρωτάθλημα Νέων αλλά οι ομάδες νέων που δεν αποτελούν παρακλάδι υπαρχουσών ομάδων Ανδρών θα μπορούν να πάρουν μέρος στην Γ΄ κατηγορία.

Τέλος, στο Κύπελλο Ευβοίας απομένει μόνο ο τελικός και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα οριστεί τον Σεπτέμβριο, με την προσδοκία ότι τότε θα είναι δυνατή και η παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες.

Το παραπάνω σχέδιο έχει διαμορφωθεί μετά από πολλές συζητήσεις μεταξύ των μελών του Δ.Σ. της ΕΠΣΕ, με αρκετές από τις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν, να έχουν ισχύ μόνο για την επόμενη σεζόν και εφόσον υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία (9/11) των μελών της ένωσης .

Παράλληλα, βρίσκεται σε επεξεργασία ένα επιπρόσθετο πλάνο που έχει να κάνει με οικονομικές διευκολύνσεις απέναντι στις ομάδες, πέραν εκείνων που προκύπτουν μέσα από το παραπάνω πλάνο, δηλαδή πέραν από τον περιορισμό …των χιλιομέτρων στις μετακινήσεις των ομάδων.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώνουμε αναφέρουν ότι αναμένεται να μειωθεί το παράβολο συμμετοχής των ομάδων και να γίνει αναπροσαρμογή …προς τα κάτω των εξόδων διαιτησίας. Πέραν αυτών, συζητούνται και άλλα οικονομικά κίνητρα προς τις ομάδες αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αυτήν την στιγμή κάτι συγκεκριμένο.