Ο Αμαρυνθιακός την χρονιά που ολοκληρώθηκε έκανε μια εκπληκτική σεζόν στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας καθώς διεκδίκησε τον τίτλο του πρωταθλητή μέχρι τέλος ήταν ένας άξιος ανταγωνιστής τίτλου αλλά έχασε την άνοδο στο νήμα από τον πρωταθλητή ΑΟΝ.Αρτάκης, όμως έβαλε τις βάσεις για να πετύχει τον στόχο του την επομένη χρονιά.
Ο Αμαρυνθιακός από την επιστροφή του στην Α’ Ε.Π.Σ.Ε όταν και επέστρεψε το 2019 στα 4 χρόνια παρουσίας στην μεγάλη κατηγορία πραγματοποίησε συνολικά την καλύτερη πορεία όλα αυτά τα χρόνια καθώς διεκδίκησε τον τίτλο του πρωταθλητή μέχρι τέλος αλλά να καταλαμβάνει την 2η θέση εν τέλει και έφτασε και στον τελικό κυπέλλου Ευβοίας έπειτα από πολλά χρόνια. Η ομάδα της Αμαρύνθου με τον Νίκο Κάτση στο τιμόνι της προεδρίας της ομάδας έχει κάνει αρκετά βήματα διότι πριν η ομάδα βρισκόταν για πολλά χρόνια στην Β’ κατηγορία και να απέχει από την Α΄Ε.Π.Σ.Ε περίπου μια δεκαετία.
Μέσα σε αυτό το διάστημα η ομάδα από την Βάθια κατάφερε να καθιερωθεί και πάλι στην μεγάλη κατηγορία του ευβοϊκού ποδοσφαίρου και σε διάστημα 4 χρόνων να διεκδικήσει τον τίτλο της Α΄ Ε.Π.Σ.Ε
Ο Αμαρυνθιακός στο πρωτάθλημα έδειξε ένα αξιοπρόσεχτο αγωνιστικό πρόσωπο στο πρωτάθλημα της Α΄Ε.Π.Σ.Ε μία ιδιαίτερη σταθερότητα στην απόδοση και πολλές φορές κυνικός στην απόδοση του μία ομάδα γεμάτη από έμπειρους ποδοσφαιριστές με πολλούς να έχουν συμμετοχές από εθνικές κατηγορίες. Καθώς το περασμένο καλοκαίρι με προπονητή τον Θανάση Μεθενίτη στην τεχνική ηγεσία δημιουργήθηκε ένα ροστερ που θα κάνει πρωταθλητισμό και να διεκδικήσει το πρωτάθλημα και να γίνει το μεγάλο αντίπαλο δέος απέναντι στον ΑΟΝ.Αρτάκη.
Ο Αμαρυνθιακός συνολικά στο πρωτάθλημα παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας για 13 φορές αλλά στο κρισιμότερο σημείο γκρεμίστηκε. Βρέθηκε για 12 συνεχόμενες αγωνιστικές από την 1η – 12η αγωνιστική στην κορυφή με +2 βαθμούς από την Αρτάκη αλλά την 13η αγωνιστική γνώρισε την ήττα από την Αρτάκη και έπεσε από την κορυφή. Επέστρεψε και πάλι στην κορυφή την 21η αγωνιστική μετά την ισοπαλία της Αρτάκης μέσα στην Αιδηψό, αλλά ή ήττα την επομένη αγωνιστική από την Μακρυκάπα θα αποδειχτεί καταδικαστική καθώς να πέσει από την κορυφή με αποτέλεσμα στο ντέρμπι με την Αρτάκη να αναζητά μόνο νίκη για να κατακτήσει το πρωτάθλημα.
Ο Αμαρυνθιακός καθ’ όλη την πορεία του στην απόλυτη μάχη του τίτλου έδειχνε να πιστεύει πολύ στην κατάκτηση του τίτλου μετά από 32 χρόνια και πάλι. Καθώς με την εκκίνηση του πρωταθλήματος έδειξε τις προθέσεις του σκοραροντας πολλά γκολ κόντρα στους αντιπάλους τους υπήρχαν όμως και παιχνίδια που δυσκολεύτηκαν με αντιπάλους με Μαντούδι και Κάρυστο αλλά να είναι πολύ κυνικοί.
Συνολικά στον πρώτο γύρο πέραν της ήττας από την Αρτάκη που γκρεμίστηκε από την κορυφή, δυσκολεύτηκε πολύ με αντιπάλους όπως ήταν η Μακρυκάπα και ο Ταμυναικός είχε τον τρόπο να πάρει την νίκη και να μείνει στην κορυφή. Με Μακρυκάπα για ένα ημίχρονο τα βρήκε σκούρα όμως στο δεύτερο ημίχρονο μίλησε η ποιότητα της και την κράτησε στην κορυφή. Με τον Ταμυναικό μία αγωνιστική πριν το μεγάλο ντέρμπι με την Αρτάκη οι αλιβεριώτες ήταν επικίνδυνοι αλλά δεν εκμεταλλεύτηκαν τις ευκαιρίες και ο Αμαρυνθιακός με ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο πήρε την νίκη.
Ο Αμαρυνθιακός το πρόσωπο που έδειξε γενικά στον πρώτο γύρο ήταν ότι υπήρχαν παιχνίδια που γινόταν πολλές φορές καταιγιστικός στην απόδοσή του ενώ υπήρξαν και παιχνίδια που ήταν κυνικός στην απόδοση του, τον πρώτο γύρο τον τελείωσε με 14 νίκες και 1 ήττα από τον ΑΟΝ.Αρτάκη.
Ο Αμαρυνθιακός τον δεύτερο γύρο πέτυχε την πιο ευρεία νίκη στο πρωτάθλημα καθώς σημείωσε 7 τέρματα με αντίπαλο τον Νηλέα Νεοχωρίου, όμως έμελλε να σημειώσει και μια ήττα από την Μακρυκάπα που αποδείχτηκε καταδικαστική καθώς γκρεμίστηκε από την κορυφή και παρότι είχε επιστρέψει μία εβδομάδα νωρίτερα. Αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι στο δεύτερο γύρο κυριάρχησε μία πίεση στην ομάδα με αποκορύφωμα το ξέσπασμα μέσα στην Δροσιά. Καθώς όσο η ομάδα άρχιζε να πλησιάζει στην επίτευξη του στόχου το άγχος και η πίεση υπήρχε με αποτέλεσμα να μην βγάζει την εικόνα του πρώτου γύρου.
Η αποχώρηση Θανάση Μεθενίτη από την τεχνική ηγεσία της ομάδας και η έλευση του Πέτρου Ζουρούδη στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν:
Ο Αμαρυνθιακός στο πιο κρίσιμο της σεζόν είχαμε την αποχώρηση του Θανάση Μεθενίτη από την τεχνική ηγεσία της ομάδας καθώς ο ίδιος υπέβαλε την παραίτηση του μετά το πρώτο παιχνίδι κυπέλλου για τα προημιτελικά κόντρα στον Ταμυναικό με το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας να μην είναι καλό έκρινε ότι έπρεπε να αποχωρήσει για το καλό της ομάδας. Το κλίμα για τον κόουτς Μεθενίτη άρχισε να στραβώνει μετά την ήττα από την Μακρυκάπα με τους Βαθιώτες να μην παίζουν στα στάνταρ τους όπως έπαιζαν, και να γνωρίζουν μια καταδικαστική οδυνηρή ήττα.
Ο Πέτρος Ζουρούδης ήρθε στον Αμαρυνθιακό στο πιο σημαντικό κομμάτι της σεζόν όπως και με την Χαλκίδα για να πετύχει τον στόχο της κατάκτησης του πρωταθλήματος και των μπαράζ ανόδου, αυτή την φορά δεν κατάφερε να υλοποιήσει τον στόχο. Με τον Ζουρούδη στον πάγκο έκανε ισάριθμες νίκες και μία ήττα από την Αρτάκη στο ντέρμπι για τον τίτλο σε ένα παιχνίδι που ήθελε μόνο την νίκη για να κατακτήσει το πρωτάθλημα.
Το καλύτερο σημείο της σεζόν βάσει απόδοσης ήταν ο πρώτος γύρος το πρώτο μισό του πρωταθλήματος καθώς σε εκείνο το χρονικό σημείο η ομάδα είχε απολογισμό 14 νίκες και μόλις 1 ήττα. Στον δεύτερο γύρο παρουσίασε μια αστάθεια στην απόδοση της. Αλλά γενικά η συνολική απόδοση του Αμαρυνθιακού όλη την χρονιά ήταν εξαιρετική και δικαίως έφτασε να είναι άξιος ανταγωνιστής τίτλου μέχρι το τέλος.
Η νέα χρονιά που έρχεται με την άνοδο της Αρτάκης στην Γ’ εθνική ισχυρός αντίπαλος σαν τους ερυθροκίτρινους την νέα χρονιά που έρχεται δεν υπάρχει. Ο Αμαρυνθιακός είναι το πολύ μεγάλο και ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο για να το πετύχει. Θα υπάρχει ένα γκρουπ 5-6 ομάδων που θα βρίσκεται στις υψηλές θέσεις αλλά δεν έχει την δυναμική για να απειλήσει την ομάδα της Αμαρύνθου. Και την ερχόμενη χρονιά που έρχεται έχει την μεγάλη ευκαιρία μετά από 33 χρόνια και πάλι να επαναλάβει την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Α’ Ε.Π.Σ.Ε.
Πρώτος σε χρόνο συμμετοχής στην χρονιά ήταν ο τερματοφύλακας Γιώργος Φαλαγγίτης που ήρθε το περασμένο καλοκαίρι από τον Α.Ο.Χαλκίς και κατέγραψε συνολικά 2949 λεπτά συμμετοχής.
Πρώτος σκόρερ της ομάδας αναδείχτηκε ο Δημήτρης Βεζιρτζόγλου σημειώνοντας 31 τέρματα συνολικά και τον ακολούθησαν οι Ηλίας Δήμου και Αντώνης Κοτρογιάννης με 15 τέρματα που σημείωσαν.
Ο Αμαρυνθιακός τερμάτισε στην 2η θέση της βαθμολογίας με 81 βαθμούς και απολογισμό 27 νίκες – 0 ισοπαλίες – 3 ήττες και συνολικά γκολ: 97-12.
Επιμέλεια – Παρουσίαση: Μανώλης Βέττας – Κώστας Πουρνής