Το διήμερο 14-15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το 30ο Τακτικό Συνέδριο της Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. που είχε ως σκοπό τον απολογισμό της διοίκησης και την εκλογή νέου Δ.Σ.

Στο συνέδριο αυτό αναδείχθηκε ο ρόλος του συνδικάτου στον αγώνα ενάντια στο «μαύρο», και υπήρξε και γόνιμος διάλογος για το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και οι εξελίξεις και οι προοπτικές στο χώρο της ραδιοτηλεόρασης στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία.

Στο περιθώριο των εργασιών της πρώτης μέρας του 30ου Τακτικού Συνεδρίου της ΠΟΣΠΕΡΤ προβλήθηκε ένα 10λεπτο βίντεο από τους αγώνες των εργαζομένων της ΕΡΤ, ενώ απονεμήθηκαν τιμητικές αγωνιστικές διακρίσεις σε εκείνους που αγωνίστηκαν για την επαναλειτουργία της, μέσα σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, καθώς ξύπνησαν μνήμες και πραγματικά ηρωϊκές και αξέχαστες στιγμές του μεγάλου τότε αγώνα κατά του ΄΄ΜΑΥΡΟΥ΄΄!
Μεταξύ αυτών οι οποίοι τιμήθηκαν το “Δυνατά & Αθλητικά” και ο 9.65FM (Στέφανος Μπασινάς και ΕΚΕ Εύβοιας, Μανώλης Βέττας, Γιώργος Καλίτσας και Αποστόλης Αποστολίδης, και ο Τεχνικός του 96,5 FM και του ERTOPEN Χρήστος Τσιπνής) για την συμπαράσταση και την ενεργή δράση τους στον αγώνα, κατά του ΄΄μαύρου΄΄.

Ιδιαίτερα, πάντως, συγκινητική ήταν η απονομή αναμνηστικής αγωνιστικής τιμητικής διάκρισης στον εκ των πρωτεργατών, του μεγάλου αγώνα, αείμνηστο Κώστα Μότση που παρέλαβε ο γιος του Βασίλης που αποτελεί την συνέχεια του στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ.

Παρόντες σ’ αυτό το Συνέδριο ο μεγάλος μουσικοσυθέτης και πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΤ, Χρήστος Λεοντής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Βασίλης Κωστόπουλος, η πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ-3, Κατερίνα Σαρικάκη που είναι Τακτική Καθηγήτρια Επικοινωνίας (Βιομηχανίες των ΜΜΕ, Διακυβέρνηση των ΜΜΕ και Οργάνωση), στο Πανεπιστήμιο της Βιένης, οι Δήμαρχοι Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας και Αγίας Παρασκευής Αττικής Γιάννης Σταθόπουλος και από την Περιφέρεια Αττικής η Κατερίνα Πολιού, εντεταλμένη σύμβουλος Διεθνών θεμάτων. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, εκπροσώπησε ο Ειδικός Γραμματέας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού, Γιώργος Φλωρεντής! Επίσης παρόντες συνδικαλιστικοί φορείς από την ΓΕΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας Στέφανος Μπασινάς

*Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του συνεδρίου ήταν  τα εξής :

 1. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής
 2. Διοικητικός Απολογισμός
 3. Οικονομικός Απολογισμός – Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής
 4. Πρόγραμμα Δράσης
 5. Εκλογές για Δ.Σ. Ομοσπονδίας, Ελεγκτική Επιτροπή και ΓΣΕΕ

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης (το ψηδέλτιο του οποίου επανεξελέγη πανηγυρικά) μίλησε για την ανασφάλεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης όλων των δυνάμεων καθώς όπως σημείωσε «Η έναρξη του συνεδρίου γίνεται σε μια χρονική στιγμή που οι προβλέψεις για τα Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης είναι ιδιαίτερα επισφαλείς»

***Οι εκλογές ανέδειξαν:

 • πρώτη δύναμη το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» με ποσοστό 70% και έδρες 13.
 • ήταν η «Αγωνιστική Προοπτική στα ΗΜΜΕ» με ποσοστό 15,8% και έδρες 3.
 • η «ΔΑΣ – Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» με ποσοστό 8,5% και 2 έδρες. 
 • η «Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων – ΑΡ.Π.Ε.» με ποσοστό 4,3% και έδρα 1.
 • Το ψηφοδέλτιο «Ανεξάρτητοι Εργαζόμενοι MEGA» με ποσοστό 1,4% δεν εξέλεξε καμία έδρα.
  Είναι ξεκάθαρο ότι οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους επέλεξαν την ίδια παράταξη με τον ίδιο επικεφαλής, που είχε την πλειοψηφία μέχρι σήμερα, έχει δώσει συνεχείς αγώνες διεκδικητικούς και δεν τους πρόδωσε ποτέ.
  ***Δείτε το βίντεο που άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο διατηρεί ζωντανές τις μνήμες από τον αγώνα ενάντια στο “μαύρο”.

***Φωτορεπορτάζ από το Συνέδριο: