Στο Μουντιάλ της Ρωσίας, θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο, το Video Assistant Referee (VAR). Κάτι πρωτόγνωρο για το μέσο θεατή, που αρχικά θα φέρει πολλές απορίες.

Θα επιχειρήσουμε μια πρώτη απλή προσέγγιση, ώστε να τονιστούν τα βασικά σημεία του και να δοθεί η δυνατότητα στους τηλεθεατές να έχουν απαντήσεις στα ερωτήματα που θα τεθούν.

Πότε θα χρησιμοποιείται το VAR;

3 περιπτώσεις (συν μία διαχείρισης) έχουν αναγνωριστεί ως βασικές στην εξέλιξη ενός αγώνα. Αυτές είναι:

1) Επίτευξη τέρματος. Επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει παράβαση πριν από ένα γκολ κι αυτό δεν θα πρέπει να μετρήσει. Όταν μπαίνει η μπάλα στα δίχτυα το παιχνίδι, έτσι κι αλλιώς, σταματά, οπότε δεν υπάρχει επίπτωση στον αγώνα.

2) Αποφάσεις για πέναλτι. Επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρα λανθασμένη απόφαση στον καταλογισμό ή μη ενός πέναλτι.

3) Απευθείας κόκκινη κάρτα (δηλαδή όχι με 2η κίτρινη κάρτα). Επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρα λανθασμένη απόφαση αναφορικά με την απευθείας αποβολή ή μη ενός παίκτη.

+1) Ταυτοποίησης παραβάτη παίκτη. Παροχή βοήθειας ώστε να παρατηρείται ή να αποβάλλεται ο παραβάτης παίκτης κι όχι οποιοσδήποτε άλλος.

Πως θα δουλεύει το VAR;

Βήμα 1ο
Όταν συμβεί κάποιο γεγονός από τα παραπάνω κι ο Διαιτητής πάρει μια απόφαση, επικοινωνεί με το VAR ή το VAR με τον Διαιτητή, ότι η απόφαση αυτή χρειάζεται επανεξέταση.

 

Βήμα 2ο
Ενημέρωση από το VAR προς τον Διαιτητή για το τι φαίνεται στο video.

 

 

Βήμα 3ο
Ο Διαιτητής αποφασίζει αν θα δει το video σε οθόνη στο γήπεδο, πριν πάρει την κατάλληλη απόφαση (κάνοντας το αντίστοιχο σήμα, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω) ή αν θα δεχθεί την πληροφορία που δόθηκε από το VAR και αποφασίσει.

5 ουσιώδη γεγονότα που δεν γνωρίζουμε για το VAR

  1. Μια ομάδα VAR θα υποστηρίζει τους αξιωματούχους του αγώνα (διαιτητική ομάδα) και στους 64 αγώνες του Μουντιάλ της Ρωσίας.
  2. Η ομάδα του VAR θα είναι σε μια κεντρική αίθουσα λειτουργίας στην Μόσχα.
  3. Θα έχει πρόσβαση σε όλες τις κάμερες που καλύπτουν τον αγώνα, καθώς και σε 2 κάμερες που θα καλύπτουν μόνο το offside.
  4. Η ομάδα του VAR δεν θα παίρνει αποφάσεις, αλλά, μόνο, θα υποστηρίζει τον Διαιτητή στην διαδικασία λήψης της. Η τελική απόφαση, σε κάθε περίπτωση, θα είναι του Διαιτητή.
  5. Οι φίλαθλοι θα ενημερώνονται ότι χρησιμοποιείται το VAR από τους εκφωνητές και τους σχολιαστές, καθώς κι από τα σήματα του Διαιτητή.

Το παρόν κείμενο δημιουργήθημε με στοιχεία από την επίσημη ιστοσελίδα της FIFA, όπου μπορείτε να δείτε περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες, κάνοντας κλικ στα παρακάτω link και βλέποντας το ακόλουθο βίντεο:

VAR 1

VAR 2