Το ημερολόγιο έγραφε 29/10/1980 ο σπουδαίος ΑΟ Χαλκίς της εποχής με προπονητή τον αείμνηστο Θοδωρή Κουμπιά υποδεχόταν για την α’ φάση του Κυπέλλου Ελλάδας τον Ολυμπιακό Πειραιώς του Κάζιμιρ Γκόρσκι , του «Φάντομ» και ήρωα της Κοπεγχάγης Νίκου Σαργκάνη, του σπουδαίου Γιουγκοσλάβου Μάρτιν Νοβοσέλατς, και άλλον μεγάλων αστέρων της εποχής Κυράστα, Λεμονή, Ορφανό, Περσία, Στ. Παπαδόπουλου.

Το Δημοτικό Στάδιο Χαλκίδας κατάμεστο δεν έπεφτε καρφίτσα παρότι ο αγώνας ήταν καθημερινή και στις 14:00 το μεσημέρι.

Ο ΑΟ Χαλκίς του Θοδωρή Κουμπιά στηριζόμενος στην εξαιρετική ομάδα του με κινητήριους μοχλούς τους Λάμπρου, Γιαννιώδη, Καλαβρή, Ταυταρίδη, Καρατζά, Κ.Σταμαρίου,Δανέλη, Θ.Αναγώνστου, Σταμέλο, Παναγιωτίδη, Χατζηστάμου  τους δύο εξαιρετικούς τερματοφύλακες Τσιλιώνη, και Γιάννη Σακλάρα κοίταξε τον μεγάλο αντίπαλο στα μάτια.

Οι ερυθρόλευκοι αιφνιδίασαν στο 2’ και προηγήθηκαν με γκολ του Σουηδού Αλστρομ με τον ΑΟ Χαλκίς να ισοφαρίζει με σπάνιας ομορφιά γκολ του Γιώργου Λάμπρου στο 30’ να κάνει το 1-1 «κρεμώντας» με ασύλληπτη  λόμπα τον Σαργκάνη.

Ο Ολυμπιακός Π. προηγήθηκε με 1-2 πάλι με τον Αλστρομ στο 38’ με το Τσιλιώνη να τραυματίζεται στην φάση αυτή και να διακομίζεται στο νοσοκομείο με διάσειση.

Στην θέση του Τσιλιώνη πέρασε ο Μαντουδιανός τερματοφύλακας Γιάννης Σακλάρας υπερασπιζόμενος την εστία του ΑΟΧ.

Ο Ολυμπιακός κλείδωσε την πρόκριση με γκολ του Κώστα Ορφανού στο 82’ που έγραψε το τελικό 1-3.

Ο ΑΟ Χαλκίς είχε δύο δοκάρια με του Λάμπρου, Παναγιωτίδη, και άλλες δύ ο φορές οι Κυράστας και Στ.Παπαδόπουλος έδιωξαν την μπάλα πάνω από την γραμμή.

Μελανό σημείο η διαιτησία του Αγγελιδη που σύμφωνα με δημοσιευματα της εποχής φόραγε «ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΥΑΛΙΑ»

Να ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθεια για το άρθρο τον Δημοσιογράφο του SOCCERBASE Δημητρη Τσακλίρη.

Το Γιώργο Λάμπρου για την παραχώρηση των αποκομμάτων και της φωτογραφίας.

Η ιστορική ενεδεκάδα του ΑΟ Χαλκίς(Θοδωρής Κουμπιάς):Τσιλιώνης(42’Σακλάρας), Καρατζάς, Λάμπρου, Σταμέλος, Χατζηστάσμου, Γιαννιώδης, Σταματίου Κ., Ταυταρίδης, Παναγιωτιδης, Δανέλης(46’Αναγνώστου), Καλαβρής .