Με μία μακροσκελή τοποθέτηση ο Βλάσης Ταυλαρίδης τοποθετείται για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στο “γήπεδο” Κανήθου.
Νιώθω την ανάγκη μα μιλήσω για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Εύβοιας αλλά και γενικότερα για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της χώρας μας.
Πριν 10 χρόνια ίσως και πολύ περισσότερα χρόνια συζητούσα με ανθρώπους του ποδοσφαίρου της Εύβοιας λέγοντας πως είναι απαράδεκτο οι παράγοντες του ποδοσφαίρου να πληρώνουν τόσα λεφτά για να στήσουν μια ανταγωνιστική ομάδα για να πάρει το πρωτάθλημα της Εύβοιας με διάφορους μισθοφόρους ποδοσφαιριστές.
πιστεύοντας ότι στο τέλος όλοι οι παράγοντες κλαίνε τα λεφτά τους απογοητεύονται και στο τέλος δεν περνούν ούτε έξω από τα γήπεδα παραδείγματα τέτοιων ανθρώπων στην Εύβοια παρά πολλά αν γράψω ονόματα δεν φτάνει μια σελίδα.
Από το 1971 που ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο ενεργά σαν ποδοσφαιριστής και από το 1989 σαν προπονητής το μόνο που βλέπω είναι ότι όλοι οι παράγοντες που αγαπούσαν το ποδόσφαιρο και θέλησαν να βοηθήσουν οικονομικά της ομάδες που αγαπούσαν τώρα είναι πολύ μακριά από το ποδόσφαιρο και πολλοί δεν θέλουν να ακούν για το ποδόσφαιρο της Εύβοιας.
Πριν 10 χρόνια περίπου μιλώντας με φίλους του ποδοσφαίρου της Εύβοιας μεταξύ αυτών και παράγοντες ποδοσφαίρου της Εύβοιας τους έλεγα ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ τίποτα στον χώρο της Εύβοιας λειτουργώντας με το να πληρώνουν ένας οι δυο άνθρωποι για να λειτουργεί μια ομάδα πρέπει η κάθε ομάδα να δουλεύει με ακαδημία να συμμετέχουν όλα τα παιδιά του χωρίου της κωμόπολης της συνοικίας να παίζουν τα παιδιά ποδόσφαιρο από πολύ μικρές ηλικίες και να πληρώνουν όλοι οι γονείς ένα μικρό ποσό για την λειτουργία της ομάδας.
Τα λειτουργικά έξοδα μιας ερασιτεχνικής ομάδας πρέπει να είναι οι διαιτησίες οι μετακινήσεις της ανδρικής ομάδας και να πληρώνονται οι προπονητές για να μπορούν να προσφέρουν στην ομάδα χωρίς να το κάνουν αγγαρεία, και ο ρουχισμός(ο ρουχισμός φυσικά όταν δουλεύεις σωστά και οι επαγγελματίες βλέπουν ότι παίζουν τα παιδιά του χωρίου της συνοικίας της γειτονιάς είναι πρόθυμοι και γίνονται χορηγοί).
Αν η ομάδα λειτουργεί μόνο για να παίζουν τα παιδιά ποδόσφαιρο και να αποφεύγουν την μάστιγα της εποχής που όλοι ξέρουμε και φοβόμαστε, αν τα παιδιά δεν μπουν σε ένα καλούπι σωστό από πολύ μικροί να αθλούνται μπορεί να καταλήξουν σε επικίνδυνα μονοπάτια στην εφηβεία τους.
Λέγοντας στης συζητήσεις όλα αυτά με φίλους και παράγοντες του ποδοσφαίρου μου έλεγαν ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν και αν δεν ρίξεις χρήμα στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να κάνεις τίποτα
Για έμενα στόχος δεν είναι ο ερασιτεχνικός πρωταθλητισμός γιατί απλά και να τα καταφέρεις στο τέλος τι κάνεις?
Πας στην Γ’ εθνική σκορπάς πολλά χρήματα και μετά όλοι κλαίνε τα πεταμένα χρήματα και πάλι τα ιδία, στόχος μου είναι να παίζουν τα παιδιά ποδόσφαιρο και να μείνουν στον χώρο.
Το ποδόσφαιρο είναι ζωή ακόμα και ερασιτεχνικά να παίξεις ποδόσφαιρο δημιουργείς παρά πολλές νέες γνωριμίες που αργότερα ίσως σου χρησιμεύσουν στον επαγγελματικό σου προσανατολισμό.
Πείτε μου όποιο επάγγελμα και να κάνει κάποιο παιδί από ιατρός μέχρι και υδραυλικός η ελεύθερος επαγγελματίας δεν χρειάζεται της γνωριμίες?
Όταν λέω ζωή το εννοώ στο ποδόσφαιρο πιστεύω ότι είναι το άθλημα που εξασκούνται τα αντανακλαστικά του αθλητή πολύ περισσότερο από όλα τα αλλά αθλήματα.
Όταν λοιπόν κάποια στιγμή βρεθεί ένας παλιός πλέον ποδοσφαιριστής στην εθνική οδό οδηγώντας το αυτοκίνητο του η την μηχανή η οπουδήποτε αλλού στον δρόμο οδηγώντας, και του παρουσιαστή μια δύσκολη περίπτωση τα αντανακλαστικά του είναι αυτά που θα λειτουργήσουν και ίσως του σώσουν τη ζωή πιθανών και των παιδιών του που θα είναι μέσα στο αυτοκίνητο η άλλων φίλων.
Και φυσικά το πολύ καλό σωματότυπο που θα έχει και την αλτικότητα που όλοι ξέρουμε ποσό πολύ καλό είναι για την υγεία μας.
Στον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια παίζουν ποδόσφαιρο μέσο ορό κάθε χρόνο περίπου 100 παιδιά μαζί με την ανδρική ομάδα και όλοι οι προπονητές που έχουν περάσει από τον ΠΑΟΚ έχουν πληρωθεί χωρίς η ομάδα να χρωστάει σε κανέναν προπονητή ποτέ τίποτα.
Το καλοκαίρι του 2012 ξεκινώντας την ακαδημία του ΠΑΟΚ είπα στους γονείς ότι σε λίγα χρόνια στην ανδρική ομάδα θα παίζουν μόνο παιδιά από την ακαδημία του ΠΑΟΚ
Τώρα στην ανδρική ομάδα από τη σεζόν 2017-2018 και φέτος παίζουν μόνο παιδιά από την ακαδημία. Όλα τα έξοδα της ομάδας καλύπτονται από όλους της γονείς και όχι από έναν μόνο παράγοντα και φυσικά τα λειτουργικά έξοδα της Ανδρικής ομάδας ( που απαρτίζετε από παιδιά της ακαδημίας μας είναι Ηλίας από 14 μέχρι 19 χρόνων )καλύπτουν οι επιχειρηματίες της συνοικίας Κανήθου βλέποντας ότι στην ομάδα μας παίζουν μόνο παιδιά της συνοικίας μας συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια πολλοί επιχειρηματίες στην συνοικία Κανήθου και τους ευχαριστούμε πολύ.
Τελειώνοντας θέλω να αναφέρω και για το θέμα που έχει δημιουργηθεί φέτος στο γήπεδο Κανήθου με την λειτουργία των δυο ακαδημιών που ξεκίνησαν στο γήπεδο Κανήθου.
Διάφοροι φίλοι του ποδοσφαίρου με πιάνουν και μου λένε τι έγινε ρε φίλε ήρθαν στον χώρο σου και έκαναν ακαδημία αυτοί που έλεγαν ότι το γήπεδο είναι ακατάλληλο και απαράδεκτο και κατηγορούσαν το γήπεδο συνέχεια.
Η απάντηση μου είναι σε όλους αυτούς είναι.
Εγώ χαίρομαι πολύ που αυτά που έλεγα πριν 10 χρόνια και όλοι κορόιδευαν ότι δεν γίνετε αυτό στην Χαλκίδα να το κάνουν τώρα και άλλες ομάδες γιατί απλά όσο ποιο πολλές ομάδες το κάνουν τόσο περισσότερα παιδιά θα παίζουν ποδόσφαιρο και βλέποντας νέα παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο χαίρομαι και εύχομαι στην ομάδα του A.O.Kανήθου (που σημειωτέων όσους δεν ξέρουν είναι η ομάδα που δημιούργησε και ξεκίνησε ο πατέρας μου και την παρέδωσε από την Γ΄ κατηγορία μέσα σε τρία χρόνια στους παράγοντες του Κανήθου στην Α΄ κατηγορία Εύβοιας όπου πρωταγωνίστησε για πολλά χρόνια και έπαιξε 2 χρονιές στην παλιά Δ΄ Εθνική και πάντα θα την θεωρώ δεύτερη ομάδα μου μετά τον Α.Ο. Χαλκίδας έπαιξα ποδόσφαιρο σε αυτήν την ομάδα 10 χρόνια) και στους προπονητές να συνεχίσουν τα παιδιά και του χρόνου να κατεβάσουν ανδρική ομάδα και να παίζουν σε αυτήν κάποια στιγμή μόνο παιδιά από την ακαδημία της ομάδας τους.
Και φυσικά θέλω να έχω πολύ καλές σχέσεις και με της δυο ακαδημίες και να συνεργάζομαι για το καλό του ποδοσφαίρου εύχομαι και στης δυο ακαδημίες και του Α.Ο. Κανήθου αλλά και του Ερμήλιου καλή ποδοσφαιρική σεζόν.
Βλάσης Ταβλαρίδης προπονητής ποδοσφαίρου ΟΥΕΦΑ Β από το 1989 και νυν προπονητής του Π.Α.Ο. Κανήθου και υπεύθυνος για της ακαδημίας του Π.Α.Ο. Κανήθου τα τελευταία 7 χρόνια.