Την Χαλκίδα επισκέφτηκε, το απόγευμα της Τετάρτης, ο Υπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης με σκοπό να υπογράψει την σύμβαση για την τοποθέτηση χλοοτάπητα στο γήπεδο του Βούρκου και για να μιλήσει σε εκδήλωση του τμήματος αθλητισμού της Ν.Ε. Σύριζα Εύβοιας σχετικά με το παρόν και το μέλλον του αθλητισμού.

Αρχικά, στο Δημαρχείο Χαλκίδας, ο κ. Βασιλειάδης είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Χαλκιδέων Χρήστο Παγώνη όπου συνυπέγραψαν την σύμβαση για την κατασκευή συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο του Βούρκου συνολικού προϋπολογισμού 370.000 ευρώ. Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα διατεθεί το 70% (περίπου 260.000 ευρώ) και το υπόλοιπο θα προέλθει από ιδίους πόρους του Δήμου Χαλκιδέων.

 

Στην συνέχεια ο Υπουργός Αθλητισμού μετέβη σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης όπου μίλησε σχετικά με την φιλοσοφία και τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με την υποστήριξη και ανάπτυξη του αθλητισμού.

Στην εκδήλωση βρέθηκαν: Η Ζωή Λιβανίου και ο Γιώργος Ακριώτης (Βουλευτές Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ), ο Χρήστος Παγώνης (Δήμαρχος Χαλκιδέων), ο Γιώργος Ψαθάς (Δήμαρχοι Διρφύων-Μεσσαπίων και πρόεδρος της ΕΠΣ Ευβοίας), ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης (Δήμαρχος Σκύρου), ο Παναγιώτης Τζαφέρος (Διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκίδας), ο Κώστας Αναγνωστάκης (Αντιπρόεδρος του ΔΟΑΠΠΕΧ), ο Νίκος Λεβέντης (Δημοτικός σύμβουλος) και πλήθος εκπροσώπων από αθλητικούς συλλόγους του Νομού.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, ο Υπουργός χρησιμοποίησε οικονομικά στοιχεία για δείξει το όφελος που προκύπτει από την ανάπτυξη του αθλητισμό, πέραν από οφέλη στην υγεία του αθλούμενου, αλλά και στις “αμαρτίες του παρελθόντος” που δεν έχουν κλείσει.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά πως, ως Υπουργός έχει υπογράψει έργα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ ενώ παράλληλα έχει υποχρεωθεί να αποδώσει περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις και διάφορες πληρωμές από την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων του 2004.

Παράλληλα, χαρακτήρισε επένδυση την προσπάθεια του κράτους για ανάπτυξη του αθλητισμού αφού, πέραν του προσωπικού οφέλους, κάθε αθλούμενος, σε βάθος χρόνου, κοστίζει επτά φορές λιγότερο από κάποιον που δεν αθλείται αφού θα χρειαστεί λιγότερο τις υπηρεσίες υγείας.

Για την φιλοσοφία, με την οποία αντιμετωπίζει τον αθλητισμό η κυβέρνηση, ο κ. Βασιλειάδης είπε πως η προσπάθεια βρίσκεται στην φάση της συντήρησης και αποκατάστασης υπαρχόντων αθλητικών χώρων και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα το κράτος θα είναι σε θέση, σε σύμπραξη με ιδιωτικούς πόρους, να ξεκινήσει τον σχεδιασμό νέων χώρων. Τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή βρίσκει πολλά εμπόδια καθώς, τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξε κανένα σχέδιο στα χρήματα που διατέθηκαν στον αθλητισμό ενώ λείπουν, πλέον, δύο σημαντικά “εργαλεία” του παρελθόντος. Συγκεκριμένα, πλέον δεν υπάρχει η χρηματοδότηση από τον ΟΠΑΠ αφού κατά την ιδιωτικοποίησή του δεν προβλέφτηκε κάποια οικονομική στήριξη και ενώ έχει διαθέσει διαχρονικά περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ, ως ο βασικότερος πυλώνας ανάπτυξης του αθλητισμού. Επίσης, όσοι σχεδίασαν το πρόγραμμα ΕΣΠΑ πριν από 5-6 χρόνια, φρόντισαν να αποκλείσουν από την ένταξη κάθε έργο που άπτεται του αθλητικού ή πολιτιστικού τομέα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην προσπάθεια αποκατάστασης αδικιών σχετικά με την στήριξη των μαθητών-πρωταθλητών που αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο ενδοσχολικά με τις απουσίες που κάνουν εξαιτίας του αθλητισμού (υπάρχει περίπτωση αθλητή που επέστρεψε με σημαντική διάκριση από διεθνή διοργάνωση και ενημερώθηκε ότι χάνει την χρονιά στο σχολείο από απουσίες!!!) όσο και έπειτα με την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, ενημέρωσε πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο το σχέδιο για δωρεάν εισιτήρια σε αθλητές ατομικών αγωνισμάτων της περιφέρειας και τόνισε πως η προσπάθεια θα συνεχιστεί ώστε το συγκεκριμένο μέτρο να επεκταθεί και στους αθλητές των ομαδικών σπορ.

Μετά το τέλος της ομιλίας, ακολούθησε συζήτηση με τους παριστάμενους όπου ο κ. Βασιλειάδης ενημερώθηκε για συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός στο επίπεδο του αθλητισμού ενώ, στο περιθώριο της όλης κουβέντας ο κ. Βασιλειάδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, που σας μετέφερε νωρίτερα το “Δ & Α”, πως θα δοθεί παράταση ως το τέλος του 2018 στην χρήση της Κάρτας Υγείας Αθλητή, υπόθεση που δημιούργησε προβλήματα στις Ενώσεις μετά από την ολιγωρία της ΕΠΟ (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ).