Με πρόσχημα τα πυρόπληκτα σωματεία, δίνεται παράταση εγγραφής στο «Μητρώο» για να αρχίσουν τα πρωταθλήματα.

Μπροστά στο αδιέξοδο που έφερνε η εμμονική στάση του στην προώθηση της ολιστικής μελέτης και στον ορατό κίνδυνο να μην ξεκινήσουν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης υποχρεώθηκε σε …μερική κυβίστηση μετά τις έντονες πιέσεις της ΕΠΣ, παρότι λίγες μέρες νωρίτερα έκανε τον …σκληρό δηλώνοντας “ας πρόσεχαν όσα σωματεία δεν είχαν εγγραφεί στο Μητρώο”.

Με τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στην Βουλή παρατείνεται η ημερομηνία λήψης της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης και της εγγραφής στο Μητρώο έως 31 Ιουλίου του 2022, καθώς όσοι μέχρι τότε δεν θα το έχουν πράξει, αυτοδικαίως θα διαγραφούν από το μητρώο μελών της κάθε Ομοσπονδίας. Η τροπολογία κατατίθεται με προσχηματική αιτιολογία την διευκόλυνση των πυρόπληκτων σωματείων αφού η παράταση αφορά όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία ανεξαρτήτως αν εδρεύουν σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Ωστόσο, ο υφυπουργός επιχειρεί να κρατήσει σε …ομηρία τις Ομοσπονδίες αφού η τροπολογία έχει μία ακόμα ημερομηνία-παράταση που σε λίγους μήνες θα προκαλέσει άλλα προβλήματα. Συγκεκριμένα, τα ενεργά σωματεία που θα πάρουν μέρος στα φετινά πρωταθλήματα θα πρέπει να κινηθούν πολύ πιο γρήγορα αφού αν δεν ολοκληρώσουν την οριστική εγγραφή μέχρι τις 31/12/2021 τότε δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους αθλητικούς χώρους των ΟΤΑ και της ΓΓΑ. Έτσι, αφενός τα πρωταθλήματα θα ξεκινήσουν κανονικά τον Σεπτέμβριο αλλά αφετέρου κινδυνεύουν να καταρρεύσουν στην μέση της σεζόν αφού από 1/1/2022 τα μη εγγεγραμμένα σωματεία, που δεν θα έχουν ιδιόκτητο γήπεδο, δεν θα λαμβάνουν άδεια χρήσης δημοσίων αθλητικών χώρων για προπονήσεις και αγώνες.

Από το υφυπουργείο αθλητισμού ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Με τροπολογία που θα καταθέσει ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή και με σκοπό τη διευκόλυνση των πολλών πυρόπληκτων ερασιτεχνικών σωματείων σε αρκετές Περιφέρειες της χώρας μας:

• Παρατείνεται έως τις 31/12/2021 -για όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία- η προθεσμία οριστικής εγγραφής τους (για όσα δεν έχουν ήδη εγγραφεί) ή τελικής επικαιροποίησης των στοιχείων τους (για όσα είναι ήδη εγγεγραμμένα) στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.

Η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας, από 31/08/2021 στις 31/12/2021, σχετίζεται με το δικαίωμα της χρήσης, από τα σωματεία, των αθλητικών εγκαταστάσεων που εποπτεύονται από τη ΓΓΑ ή τους ΟΤΑ.

• Παρατείνεται έως τις 31/07/2022 -για όσα ερασιτεχνικά σωματεία δεν διαθέτουν- η προθεσμία λήψης της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης και της εγγραφής τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, προκειμένου να μην διαγραφούν αυτοδικαίως από το μητρώο μελών της κάθε Ομοσπονδίας, κάτι που θα συνέβαινε στις 18/09/2021.

Έτσι, παρότι δεν θα διαθέτουν ακόμα την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, θα δικαιούνται συμμετοχή και τη φετινή αγωνιστική σεζόν στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας, πλην των πανελλήνιων αγώνων και πρωταθλημάτων ή των τελικών φάσεων πανελλήνιων αγώνων και πρωταθλημάτων».