Η φιλοδοξία των διοργανωτών της ημερίδας για την αντιμετώπιση του τραυματία αθλητή, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο περιφερειακής ενότητας Εύβοιας τ΄ απόγευμα της Τετάρτης 26/9, ήταν -με την ολοκλήρωση της- οι παρευρισκόμενοι να έχουν κατανοήσει πλήρως πόσο σημαντική είναι η παρουσία σε κάθε αγώνα ειδικευμένου προσωπικού το οποίο θα έχει γνώσεις ώστε ν΄ αντιμετωπίσει πιθανές δύσκολες καταστάσεις τραυματισμών και μάλλον επετεύχθη. Ο κεντρικός ομιλητής Νικόλαος Γκούρτσας (διευθυντής προγράμματος (SOFTE) Sports On Field Trauma Emergency του ευρωπαϊκού κολεγίου αθλητιάτρων και διασώστης του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης) ανέλυσε το ζήτημα της ημερίδας και ανέδειξε την σοβαρότητα του, κάνοντας -μεταξύ άλλων- ενδελεχή ιστορική αναδρομή σε χαρακτηριστικά περιστατικά τραυματισμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με την βοήθεια βίντεο και φωτογραφιών, όπου οι παραλείψεις αποδείχτηκαν μοιραίες. Τόνισε ότι ακόμη και σήμερα παρατηρούνται τραγικά λάθη στην αντιμετώπιση των σοβαρών τραυματισμών, όπου συνήθως τα πρώτα λεπτά είναι κρίσιμα και η επιτυχής αντιμετώπιση τους εξαρτάται απ΄ το αν υπάρχει ειδικευμένο προσωπικό, αλλά και τ΄ απαραίτητα υλικά μέσα.
Συντονιστής και ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Σταύρος Τζιγιάννης (εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών του ευρωπαϊκού κολεγίου αθλητιάτρων στον τομέα τραυματία αθλητή, προ-νοσοκομειακός διασώστης & εκπαιδευτής BLS/AED του ERC), που είναι *ιδρυτής της ΟΕΔ, η οποία διοργάνωσε την ημερίδα σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αθλητιατρικής (ECOSEP). Αξίζει κανείς ν΄ ασχοληθεί με την παροχή πρώτων βοηθειών, γιατί τις περισσότερες φορές η τύχη του ανθρώπου που παθαίνει κάποιον σοβαρό τραυματισμό εξαρτάται απ΄ την αντίδραση των συνανθρώπων του, που τυχαίνει βρίσκονται δίπλα του. Και εκεί η πολιτεία οφείλει να προσφέρει τα προβλεπόμενα (όπως για παράδειγμα φορητούς απινιδωτές σε δημόσιους χώρους) ώστε ν΄ αυξήσει τις πιθανότητες ν΄ αντιμετωπιστεί ένας τραυματισμός, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα, ακόμη και την ίδια την ζωή του παθόντα. Δηλαδή οι δύο βασικοί «πυλώνες» για την επιτυχή αντιμετώπιση ενός τραυματισμού (και πέρα απ΄ τον αθλητισμό), όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκούρτσας, είναι «εκπαίδευση & εξοπλισμός», που η έλλειψη τους έχει αποβεί μοιραία σε αρκετά περιστατικά στο παρελθόν, στον επαγγελματικό αλλά και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πάτερ Τιμόθεος Μπαϊμπάκης (πρόεδρος συλλόγου «Καλός Σαμαρείτης»), ο πρόεδρος της ΕΠΣΕ (και δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων) Γιώργος Ψαθάς (απ΄ την ΕΠΣΕ το παρών επίσης έδωσαν ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΣΕ Γιάννης Παπακωνσταντίνου, ο α΄ αντιπρόεδρος Γιάννης Ρέτσας, ο β΄ αντιπρόεδρος Τάσος Τσεκούρας, ο αντιπρόεδρος Β. Εύβοιας Γιώργος Αλαφάκης, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Πίσχινας και το μέλος Δημήτρης Ιωσήφ), ο πρόεδρος συνδέσμου διαιτητών μπάσκετ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας Κυριάκος Παντελίδης, ο γιατρός παθολόγος Βασίλης Πεππές (εκ μέρους του ιατρικού συλλόγου), ενώ γραπτό χαιρετισμό έστειλε ο πρόεδρος της ΕΣΚΑΣΕ Χάρης Μελετίου (δεν έδωσε το παρών, όπως ανέφερε, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων).
*Η Ομάδα Έρευνας & Διάσωσης Ευβοίας (ΟΕΔ) ιδρύθηκε στις 15 Ιούνη του 2016 και είναι ένας πολιτιστικός, μορφωτικός και κοινωνικός σύλλογος, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα την Νέα Αρτάκη. Έχει εμβέλεια δράσης την περιφερειακή ενότητα Εύβοιας και είναι η πρώτη ομάδα στο νομό μας με μητρώο ειδικά στης πρώτες βοήθειες. Δραστηριοποιείται στην πολιτική προστασία και ειδικότερα στους τομείς των πρώτων βοηθειών και της αρωγής στους πληγέντες μετά από καταστροφές. Σκοπός του σωματείου είναι η προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, της φύσης, αλλά και η διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, στόχοι του συλλόγου είναι: η παροχή βοήθειας στο κοινωνικό σύνολο με τη μορφή διάσωσης και ανθρωπιστικών αποστολών, στην ελληνική επικράτεια ή εκτός αυτής, σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση καταστροφών ή περιβαλλοντικών κινδύνων, όπως σεισμών, αποκλεισμών (χιόνια, πλημμύρες), έρευνα και διάσωση αγνοουμένων (ιδιαίτερα σε ορεινές ή θαλάσσιες ζώνες ). Για περισσότερες λεπτομέρειες, πατήστε ΕΔΩ.