Στους ασθενείς του ιατρείου μου μία από τις οδηγίες που δίνω είναι να βάλουν την άσκηση στη ζωή τους.

Η άσκηση όμως δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα.

Η μη σωστή άσκηση, σε ακατάλληλο έδαφος μπορεί να επιφέρει τραυματισμούς.

Οι αρθρώσεις που συχνά πλήττονται στη διάρκεια μίας αθλητικής δραστηριότητας είναι η ποδοκνημική άρθρωση, αλλιώς αστράγαλος και το γόνατο. Και στις δύο περιπτώσεις οι πλάγιοι σύνδεσμοι είναι αυτοί που εξασφαλίζουν την σταθερότητα και την ορθή λειτουργία της άρθρωσης τη στιγμή που ο αθλητής θα κάνει ένα λάθος βήμα, θα πατήσει σε ένα ασταθές έδαφος είτε δε θα υπολογίσει σωστά την κατεύθυνση του σώματός του.

Τα λεγόμενα «διαστρέμματα» είναι αυτά που καθηλώνουν έναν αθλητή μετά από μία λάθος κίνηση και συνοδεύονται από έντονο πρήξιμο, πόνο στη βάδιση, αιμάτωμα, εκχυμώσεις, δυσκαμψία και χωλότητα.

Τα διαστρέμματα διαχωρίζονται σε 1ου βαθμού, τα ενδιάμεσης βαρύτητα 2ου βαθμού και τα σοβαρά 3ου βαθμού.

Οι πρώτες δράσεις μετά από έναν τραυματισμό πρέπει να είναι η χρήση ελαστικού επιδέσμου, προστασία από επόμενο τραυματισμό, η παγοθεραπεία και η ανάρροπη θέση.

Μετά από έναν τραυματισμό η επίσκεψη στον ορθοπαιδικό αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και να δώσει τις αντίστοιχες οδηγίες μετά την κλινική εξέταση και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της απεικόνισης, όπως ακτινολογικός έλεγχος, υπέρηχος μαλακών μορίων για τον αποκλεισμό συνδεσμικών κακώσεων, όπως και μαγνητικής τομογραφίας για πιο ακριβή διαγνωστική.

Η πρόληψη και αποφυγή του τραυματισμού αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ιατρικής από τον Ιπποκράτη ως και σήμερα.

Τόσο η προθέρμανση του αθλητή όσο και η άσκηση σε κατάλληλο έδαφος μπορούν να μειώσουν τους τραυματισμούς.

Ο χλοοτάπητας εμφανίστηκε μετά το 1960 και κατέκτησε τον κόσμο προσφέροντας ένα οικονομικό αλλά αμφιβόλου ποιότητας έδαφος αθλητικών εγκαταστάσεων.

Στα πλεονεκτήματα αυτού μπορεί κανείς να αναφέρει το μειωμένο κόστος συντήρησης, καθώς δεν απαιτεί καθόλου νερό, την διαμόρφωση επίπεδων γηπέδων χωρίς λακκούβες και την εύκολη κίνηση αναπηρικών αμαξιδίων σε αθλητές με περιορισμένη κίνηση.

Στον αντίποδα το φυσικό γρασίδι απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, αρκετές ποσότητες νερού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συγκεκριμένες ώρες συνολικά σε μία εβδομάδα και το έδαφος μπορεί να εμφανίζει ανωμαλίες.

Μελετώντας την πρόσφυση των αθλητών στο συνθετικό χλοοτάπητα και στο γρασίδι φάνηκε πως ο χλοοτάπητας ευθύνεται για τρεις φορές περισσότερους τραυματισμούς και συγκεκριμένα σε ρήξη πρόσθιου και οπίσθιου χιαστού. Επίσης στο συνθετικό χλοοτάπητα εξαπλασιάζεται η πιθανότητα για κάταγμα αστραγάλου.

Μελετώντας τα οφέλη των δύο εναλλακτικών είναι σαφές πως το φυσικό γρασίδι υπερτερεί στην αθλητική δραστηριότητα για την αποφυγή τραυματισμών.

Η αθλητική δραστηριότητα θα πρέπει να γίνεται συστηματικά και πάντα σε σωστό έδαφος, έτσι ώστε ο αθλητής να απολαμβάνει τα πολλά οφέλη της άσκησης, αποφεύγοντας παράλληλα τους τραυματισμούς.

Σύντομο βιογραφικό:

Ο ιατρός Γεώργιος Δαδίνος είναι απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών. Το 2018 απέκτησε την ειδικότητα της Ορθοπαιδικής στη Γερμανία, είναι κάτοχος διπλώματος της γερμανικής εταιρίας άκρου ποδός, με εξειδίκευση μετά από εξετάσεις σε χειροπρακτική και αθλητιατρική από τον ιατρικό σύλλογο. Διετέλεσε ιατρός ομάδωνκαλαθοσφαίρισης, AmericanFootball καιποδοσφαίρου, όπως στην ομάδα της Κολωνίας στην πρώτη κατηγορία-Bundesliga.

Εξειδικεύεται στην χειρουργική ελάχιστης επεμβατικής σε γόνατο και ώμο, στην αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου και στις αθλητικές κακώσεις.

 

Γεώργιος Φ. ΔαδίνοςMD

Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Αθλητίατρος

Ειδικός Χειροπρακτικός

Νέα Αρτάκη: Των Εν Αμερικής Αρτακινών 48, 34600

Τηλ: 22210-41328

Αθήνα: ΙΑΣΩ, Λεωφ. Κηφισίας 37-39, 15123

Τηλ: 6940781800