Μπορεί να έχασε στις λεπτομέρειες η Κύμη την ευκαιρία να κερδίσει για πρώτη φορά την «βασίλισσα» του ελληνικού μπάσκετ, όμως για ακόμη μια φορά κέρδισε τις εντυπώσεις, όντας ανταγωνιστική απέναντι σε μια ομάδα, που πέρα απ΄ το ιστορικό της μέγεθος και το τωρινό είναι μεγάλο. Μάλιστα μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η ΑΕΚ «έκλεψε» το παιχνίδι στα τελευταία λεπτά, αφού οι γηπεδούχοι στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα είχαν το προβάδισμα και «εικόνα» νικητή μέχρι την τελική αντεπίθεση του «δικέφαλου». Η ομάδα της Εύβοιας ήταν εκείνη που πραγματοποιήσε την τελευταία επίθεση του αγώνα, αλλά το άστοχο τρίποντο του Μακ Φάντεν στην εκπνοή, ήταν εκείνο που έκρινε οριστικά τον νικητή. Προηγουμένως, Μακ Γκι και Κάιζερ διαδοχικά, έχασαν συνολικά τρεις βολές που θα μπορούσαν να είχαν «φέρει» πιο ευνοϊκό φινάλε για τον Γυμναστικό.

Το συγκρότημα του Γιάννη Καστρίτη είχε συνολικά πολύ καλή απόδοση σ΄ ένα απαιτητικό ματς, με την συγκέντρωση σε υψηλά επίπεδα, κάτι που φανερώνεται στατιστικά απ΄ τα μόλις πέντε λάθη σ΄ όλο το παιχνίδι, εκ των οποίων τα τρία όμως έγιναν στα τελευταία λεπτά, μια λεπτομέρεια, ίσως καθοριστική. Όπως είπε και ο προπονητής της Κύμης, άξιζαν την νίκη και οι δυο ομάδες, όμως στις κρίσιμες λεπτομέρειες η ΑΕΚ ήταν καλύτερη, με «ήρωα» τον Μάικλ Γκριν που σημείωσε τους οχτώ απ΄ τους τελευταίους έννια πόντους της ομάδας του και ήταν εκείνος που εύστοχο σουτ τριών πόντων έδωσε για πρώτη φορά το προβάδισμα (72-73) στην ομάδα του μετά από πολύ ώρα και μάλιστα σε ιδιαίτερα κομβικό χρονικό σημείο. Οι Κουμιώτες ξεκίνησαν δυνατά το παιχνίδι και με 12 «αναπάντητους» πόντους βρέθηκαν στο +9 (19-10) στο 8΄, αλλά η ΑΕΚ αντέδρασε και με δικό της σερί 0-11 πέρασε μπροστά με τρεις (24-27) πέντε περίπου αγωνιστικά λεπτά μετά και ως το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου οι δυο ομάδες βρίσκονταν κοντά στο σκορ. Στην τρίτη περίοδο οι γηπεδούχοι «έχτισαν» μικρό προβάδισμα, που με τρίποντο του Τσαγκαράκη εφτάσε τους 7 (60-53) λίγο πριν την λήξη του δεκαλέπτου και το συντήρησαν σ΄ αυτά τα επίπεδα μέχρι και το πρώτο τρίλεπτο της τελευταίας περιόδου. Κάπου εκεί ξεκίνησε η αντεπίθεση του «δικέφαλου» που με σερί 2-9 ισοφάρισε για πρώτη φορά σε 67-67, στο πεντάλεπτο για την λήξη, εκεί όπου η ΑΕΚ έδειξε να έχει λίγο πιο «καθαρό μυαλό», που της έδωσε την απαραίτητη ώθηση για να φτάσει στην πρώτη της εκτός έδρας νίκη στην φετινή Basketleague. Δείτε όλο το παιχνίδι πατώντας ΕΔΩ!

Με αυτό το παιχνίδι ολοκλήρωσε η Κύμη τις υποχρεώσεις της για τον πρώτο γύρο, στον οποίο ο απολογισμός του 5-8 (σε νίκες-ήττες) είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός, αφού η ομάδα της Εύβοιας, ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο σ΄ ένα συγκυριακά πολύ δύσκολο πρόγραμμα. Στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος η Κύμη φιλοξενήσε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ, κατόρθωσε παρ΄ όλα αυτά με τα τρία σπουδαία «διπλά» σε Νέα Σμύρνη, Τρίκαλα και Αμαλιάδα ουσιαστικά να εξασφαλίσει από νωρίς την παραμονή και πλέον έχει μπροστά της έναν πολύ πιο προσιτό δεύτερο γύρο, που της δίνει την δυνατότητα να διεκδικήσει με αξιώσεις την είσοδο της στα πλέι οφ. Ίσως ακόμη πιο σημαντικό απ΄ τ΄ αποτελέσματα, είναι η «εικόνα» της ομάδας, που ακόμη και όταν χάνει…χάνει δύσκολα και σχεδόν πάντα ικανοποιεί τους φιλάθλους της, που την βλέπουν στο παρκέ να είναι ανταγωνιστική ανεξάρτητα απ΄ τ΄ όνομα και την δυναμικότητα του αντιπάλου.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 24-18, 42-40, 60-56, 77-79.

Κύμη (Καστρίτης): Μανωλόπουλος 10(2), Οκερεαφόρ 6(1), ΜακΓκί 14, ΜακΦάντεν 19(2), Σμιθ 5, Τσαγκαράκης 3, Τζόουνς 15(3), Γλυνιαδάκης, Κάιζερ 3, Μπάρλος 2.

ΑΕΚ (Σάκοτα): Τζέιμς, Γκριν 14(1), Χάρις 19(2), Λαρεντζάκης 3(1), Καββαδάς 8, Ξανθόπουλος 5(1), Σάκοτα 17(3), Άτιτς, Μπάρλοου 5, Μαυροειδής 8.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Γιάννης Καστρίτης: «Συγχαρητήρια στην ΑΕΚ και στον κόουτς Σάκοτα για τη νίκη τους. Συγχαρητήρια και στους παίκτες μας, που πάλεψαν μέχρι τελευταία στιγμή απέναντι σε έναν πολύ μεγάλο αντίπαλο και προσπάθησαν να διεκδικήσουν τη νίκη, μέχρι και το τελευταίο σουτ. Σίγουρα όταν το παιχνίδι είναι το κλειστό κρίνεται σε κάποιες λεπτομέρειες και σε αυτές τις λεπτομέρειες, η ΑΕΚ φάνηκε πιο έμπειρη.

Θα μπορούσαμε να κερδίσουμε το ματς αν είχαμε ευστοχήσει στο τελευταίο σουτ, αλλά σίγουρα δεν έχουμε παράπονο. Έχουμε κερδίσει άλλα ματς με μεγάλα σουτ, όπως με τον Κολοσσό και τον Πανιώνιο. Όποιος και να κέρδιζε θα ήταν δίκαιο και για αυτό δίνω συγχαρητήρια στους παίκτες και των δύο ομάδων που κατέθεσαν την ψυχή τους στο παρκέ.

Έχουμε ακόμα 13 ματς μπροστά μας. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε κάθε φορά για το επόμενο. Έχουμε σημαντικό εντός έδρας ματς με το Λαύριο. Δεν υπάρχει λόγος για κατήφεια και στεναχώρια. Οι παίκτες μας, είναι στεναχωρημένοι στα αποδυτήρια και αυτό είναι καλό σημάδι για εμένα. Σημαίνει ότι έχουν απαιτήσεις από τον εαυτό τους και θέλουν συνεχώς να γίνονται καλύτεροι.

Τους δίνω συγχαρητήρια σαν να κέρδισαν το σημερινό ματς και κοιτάζοντας τα λάθη μας από Δευτέρα να συγκεντρωθούμε πάλι στην σκληρή δουλειά για να είμαστε πανέτοιμοι στο παιχνίδι με το Λαύριο. Καλή συνέχεια στην ΑΕΚ και στους τρεις θεσμούς που συμμετέχει και πάνω από όλα υγεία, χωρίς τραυματισμούς.»

Για τον απολογισμό του πρώτου γύρου: «Μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τον απολογισμό των νικών, αλλά ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, είμαι περισσότερο ικανοποιημένος από τον τρόπο δουλειάς των παιδιών, από τον τρόπο αντίδρασης μετά το άσχημο ξεκίνημα των πρώτων αγωνιστικών και από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα, με σκληρή δουλειά και με πολύ καλή χημεία. Αυτό με χαροποιεί και αν συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο τα αποτελέσματα θα έρθουν.»

Αν θα ήταν υπέρβαση σήμερα η νίκη: «Πάγια άποψη μου είναι ότι το μπάσκετ είναι το πιο δίκαιο άθλημα. Αν κερδίζαμε θα ήταν δίκαιο. Αφού χάσαμε, ήταν δίκαιο. Το ότι πλησιάσαμε τη νίκη με την ΑΕΚ, νικήσαμε τον Άρη με πολύ καλή εμφάνιση και το ότι έχουμε κάνει τρεις εκτός έδρας νίκες, σίγουρα αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός για την ομάδα της Κύμης. Πρέπει να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στο ότι το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του, όπως είδαμε και από τα αποτελέσματα σήμερα. Όποιος χαλαρώνει θα βρίσκεται προ εκπλήξεων. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε, ξέρουμε την συνταγή, τα παιδιά μας δείχνουν τον δρόμο καθημερινά, οπότε όσο δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο όλα θα πάνε καλά.»

Ντράγκαν Σάκοτα: »Συγχαρητήρια στην ομάδα μου, που κατάφερε να κερδίσει ένα εκτός έδρας παιχνίδι και συγχαρητήρια στην Κύμη, που ήταν από τις πιο δύσκολες ομάδες που παίξαμε. Ήταν τόσο καλά στημένη και οργανωμένη που μας δυσκόλεψε πάρα πολύ. Στο τέλος ίσως ήμασταν λίγο τυχεροί, καθώς όταν το παιχνίδι κρίνεται στις βολές η τύχη παίζει μεγάλο ρόλο. Πιστεύω όμως ότι θέλαμε πάρα πολύ το ματς. Συγχαρητήρια πάλι στην Κύμη, καθώς παίζουν ωραίο μπασκετ και κερδίζουν τα παιχνίδια. Τους εύχομαι ότι καλύτερο.»

Για το αν δείχνει αντικατάσταση η μη χρησιμοποίησή του Ελόνου: «Έχει κάποιες ενοχλήσεις στο γόνατο. Είπαμε πριν από το παιχνίδι, αν δεν χρειαστεί να μην τον ζορίσουμε αφού σε τρεις ημέρες έχουμε και άλλο παιχνίδι.»

Για το πως η ΑΕΚ κερδίζει ΟΣΦΠ, ΠΑΟ και εκτός έδρας ματς στην Ευρώπη, αλλά χάνει κάποια ματς στην Ελλάδα: «Το πρόγραμμα είναι δύσκολο. Υπάρχει κούραση από τα συνεχόμενα παιχνίδια. Δεν έχουν τόσο μεγάλα ρόστερ οι ομάδες για να αντέξουν τα συνεχόμενα παιχνίδια. Θέλοντας και μη, αν και δεν το θέλουμε αυτό εμείς οι προπονητές, φαίνεται κάποιοι παίκτες να δίνουν περισσότερη ενέργεια στην Ευρώπη, ή έχουν μεγαλύτερο κίνητρο στα ντέρμπι. Υπάρχει κούραση, υπάρχουν και τραυματισμοί.»

Για τον Βασιλόπουλο: «Έχουμε δύο λεπτά σημεία. Δεν έχουμε πολλές αλλαγές στις θέσεις του γκαρντ και στην θέση «4», σαν μπακ-απ και αμυντικό τριάρι, όπως είχαμε πέρυσι τον Μιλόσεβιτς. Η αρχική ιδέα ήταν να έρθει ο Περπέρογλου, αλλά δεν τον άφηνε η ομάδα του. Οπότε βρήκαμε έναν παίκτη με το ίδιο αγωνιστικό στυλ και πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει.»

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Κύμη-ΑΕΚ 77-79, Φάρος Λάρισας-ΠΑΟΚ 101-89, Πανιώνιος-Ρέθυμνο Cretan Kings 96-64, Άρης-Κολοσσός Ρόδου 72-86, Τρίκαλα-Κόροιβος Αμαλιάδας 71-59, Προμηθέας Πάτρας-Ολυμπιακός (21.1-5 μ.μ.), Παναθηναϊκός-Λαύριο (22.1-7 μ.μ.).

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Παναθηναϊκός 24, Ολυμπιακός 21, Λαύριο 21, ΠΑΟΚ 21, Κολοσσός Ρόδου 20, Ρέθυμνο Cretan Kings 19, Προμηθέας Πάτρας 19, Κύμη 18, Φάρος Λάρισας 18, Άρης 18, Κόροιβος Αμαλιάδας 17, Τρίκαλα 16, Πανιώνιος 15.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (14η/27-29.1): 27.1: 4:30 μ.μ.: Κύμη-Λαύριο, Πανιώνιος-Φάρος Λάρισας, Ρέθυμνο Cretan Kings-Κολοσσός Ρόδου, Τρίκαλα-ΑΕΚ, 6:30 μ.μ.: Προμηθέας Πάτρας-ΠΑΟΚ, 28.1-5 μ.μ.: Άρης-Κόροιβος Αμαλιάδας, 29.1-7 μ.μ.: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός.