Τα καλοκαίρια την δεκαετία του 90′ η καρδιά όλης της ποδοσφαιρικής Εύβοιας χτύπαγε στο ΝΤΕΡΝΕΚΙ στις εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου το Γήπεδο 6Χ6 υποδεχόταν όλους του “Μπαλαδόρους” του νομού σε μονομαχίες άνευ προηγουμένου στο “ξερό” γήπεδο.

Η μπύρα έρρεε άφθονη, τσίκνα από τα σουβλάκια έφθανε μέχρι την Χαλκίδα και ο κόσμος κατέκλισε τον χώρο από νωρίς το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα και αργότερα χειροκροτώντας του μπαλαδόρους καθε ηλικίας που αγωνίζονταν.

Από το προσωπικό μου αρχείο έχω τρία παιχνίδια και θα τα παρουσιάσουμε μέσα από το “Δυνατά & Αθλητικά” .

Στον πρώτο ματς η ομάδα Λάμψακος ’88 που πήρε το όνομα της από την σπουδαία ομάδα που είχε ο Ελλήσποντος το 1988 με προπονητή τον αείμνηστο Γιάννη Κακαβά συμμετείχε στο Μουντιαλίτο.

Προπονητής της ομάδας ο Παύλος Παπαδόπουλος με ποδοσφαιριστές ινδάλματα και μετέπειτα αστέρες του ευβοϊκού ποδοσφαίρου αλλά και του Ελληνικού κατά επέκταση.

Στην ομάδα Λάμψακος 88 ήταν ο “αείμνηστος” αμυντικός του Ολυμπιακού Χαλκίδας Γιώργος Λέων, ο Γιαννης Χατζηαθανασίου, ο σπουδαίος άσσος του Ταμυναικού που έπαιξε δύο χρόνια στον Ελλήσποντο, Γιάννης Φωτιας, ο Κώστας Χιώτης με θητεία σε ΑΟ Χαλκίς, Ληλα Βασιλικού, Αρτάκη, Αλάτσατα, Στενή, Ελλήσποντο, ο σκληροτράχηλος αμυντικός Γιάννης Τουλουμουτζόγλου (Ελλήσποντος, Μιαούλης Φύλλων, Λήλας Μίστρου), ο Δημητρης Παπαδόπουλος (Ελλήσποντος,Προποντίδα, ΑΠΚΟ Δροσιάς, Ληλας Μίστρου, ο Γιάννης Μπέτσας (Ελλήσποντος, Μιαούλης Φύλλων, Ευβοικός Αγ. Νικ., Στρόπωνες), ο μεγαλύτερος τερματοφύλακας που έβγαλε ποτέ ο Ελλήσποντος και απο τους σπουδαιότερους στην Εύβοια ο θρυλικός “Βρυκόλακας” Λευτέρης Χατζηπαυλίδης (Ελλήσποντος, ΑΟ Χαλκίς, Αναγ.Σχηματαρίου, Λήλας Βασιλικού, ΑΟ Στενής), ο σπουδαίος μέσος Παναγιώτης Ράλλης (Ελλήσποντος, Αναγέννηση Χαλκίδας), ο επί μία εικοσαετία πιστός στρατιώτης, της ομάδας και αρχηγός στα “πέτρινα χρόνια” Ζαχαρίας Αντωνίου, ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής που έβγαλε ποτέ ο Ελλήσποντος Κώστας Καλλιμάνης που αγωνίσθηκε σε Λεβαδειακό, Προοδευτική, Σκοντα Ξάνθη, Άρη Θεσσαλονίκης, Πιερικό, Ρόδο, Ηρακλή Ψαχνών, και ΑΟ Χαλκίς, τελευταίο άφησα τον συντάκτη του άρθου και ποιο ασήμαντο ποδοσφαιρικά από όλους Βέττα Μανώλη με θητεία σε Ελλήσποντο Άγιο Αθανάσιο, Αλάτσατα, Στρόπωνες, Έξω Παναγίτσα, ΑΟ Πύργου Καλλίστης, Μυρμιδόνες Κερασιάς,  και ΑΟ Καμάρες.

Στην ομάδα του Άρτακου ξεχωρίζουν η εμβληματική φυσιογνωμία του “αείμνηστου” Μανώλη Πεταλά, του σπουδαίου σκόρερ Σωκράτη Πεταλά, και του μετέπειτα παράγοντα και σπουδαίου μέσου Μάκη Καραγιάννη.

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Θοδωρής Σκίνδρης 

Ο καλός φίλος Μάκης Καραγιάννης μας γράφει και βοηθά πολύ στην εξέλιξη του άρθρου:

Ο ΑΡΤΑΚΟΣ ήταν κυρίως ομάδα φίλων που ήθελε να περάσει καλά παίζοντας μπάλα στο τότε σεληνιακό Ντερνέκι.

Με σούπερ σταρ τον κανονιέρη ΣΩΚΡΑΤΗ ΠΕΤΑΛΑ, μέσους τον Γερμανό ΤΑΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ και τον επιτελικό ΜΑΚΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ λίμπερο τον αειθαλή τότε αείμνηστο σήμερα ΜΑΝΩΛΗ ΠΕΤΑΛΑ (ο θρυλικός ″Μανωλιός″).

Τα υπόλοιπα παιδιά με μικρή η μεγάλη θητεία στις ομάδες της Αρτάκης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΙΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΎΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΝΕΚΕΤΖΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΓΚΕΚΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΜΒΑΚΙΑΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΚΟΝΗΣ.

Μεταφέρω τις ευχαριστίες και την συγκίνηση όλων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ